Bezár

Hírarchívum

Nyito_IMG_3198

Uniós fejlesztések nyomában az új generációs „EUROPE DIRECT Szeged” irodával

Uniós fejlesztések nyomában az új generációs „EUROPE DIRECT Szeged” irodával

2021. szeptember 13.
5 perc

Szakmai látogatást szervezett Mórahalomra 2021. szeptember 10-én a „EUROPE DIRECT Szeged” iroda. Így mutatkozott be az az új generációs hálózat, amely idén májusban EU-szerte felállt, az Európai Bizottság koordinálásával. A Szegedi Tudományegyetemen már 2007 tavasza óta működik uniós információs iroda.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Bizottsághoz benyújtott sikeres pályázat eredményeképpen az új EUROPE DIRECT hálózatnak is tagja maradhat 2025-ig a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK) Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által menedzselt információs iroda. A magyar hálózatban továbbra is a „EUROPE DIRECT Szeged” az egyetlen olyan iroda, melynek befogadó szervezete felsőoktatási intézmény.

 

 

HÁLÓZATBAN TERÍTETT INFORMÁCIÓ

 

Az SZTE ÁJTK főépületének felújításáig a „EUROPE DIRECT Szeged” iroda székhelye átmenetileg a Feketesas utca 28. szám alatti „GO épületben” található. 2022 szeptemberétől azonban már a megújult és modernizált SZTE ÁJTK főépületben tudják fogadni az érdeklődőket – tudtuk meg Szekeres Ildikó irodavezetőtől.

 

IMG_2992_tabla

 

Melyek az új generációs információs irodák feladatai? Időszerű és tényszerű információkkal szolgálni uniós kérdésekkel kapcsolatban; az Unió helyzetéről és jövőjéről folyó vita- és konferenciasorozatot népszerűsíteni. Rendezvények szervezése különféle uniós témákban; az EU intézményei által megjelentetett kiadványok terjesztése, saját információs anyagok készítése; a tevékeny polgári szerepvállalás erősítése a legkülönbözőbb célcsoportok körében – sorolta az „EUROPE DIRECT Szeged” iroda vezetője.

 

Az irodák együttműködnek a saját megyéjükben fellelhető más európai uniós hálózatokkal, biztosítva, hogy a helyi lakosok, vállalkozások könnyebben hozzáférhessenek a releváns információkhoz.

 

Ezekről, valamint a „EUROPRE DIRECT Szeged” iroda előtt álló idei feladatokról, tervezett rendezvényeikről, tematikus prioritásokról, az iroda munkamódszereiről a 2021. szeptember 10-i, mórahalmi szakmai látogatás résztvevőit Szekeres Ildikó irodavezető tájékoztatta.

 

IMG_3147_buszon

 

EGY KISVÁROS ÉS AZ EU

 

A „EUROPE DIRECT hálózatot” érintő hírek, fejlemények ismertetésén túl a meghívottak megismerkedhettek Mórahalmon a Csongrád-Csanád megyei település fejlesztési stratégiájával. Személyesen is megtapasztalhatták, hogy az Európai Unió támogatásai milyen óriási mértékben javíthatják a helyben lakók életminőségét, s tehetnek egy kis alföldi települést vonzó turisztikai desztinációvá, sőt, a betelepülés célpontjává.

 

Mórahalom város polgármestere, Nógrádi Zoltán fogadta a szegedi csoportot a Városházán, s előadást tartott a helyi fejlesztési stratégiáról. Előadásában kiemelte, hogy nem csak a város, hanem Mórahalom kistérség egészének az érdekeit szem előtt tartják, amikor a fejlesztésekről döntéseket hoznak, hiszen Mórahalom feladatának tekinti a környező kisebb települések felzárkóztatását is. Nógrádi Zoltán előadásában felsorolta a legfontosabb kihívásokat, feladatokat, melyre a helyben lakóknak megoldásokat kell találniuk. Ilyen például a klímaváltozás is, az elsivatagosodás, az öntözés kérdésének megoldása, újfajta mezőgazdasági módszerek meghonosítása. A demográfiai adatok alapján a település jó úton jár, hisz az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a születések száma és a betelepülés is jelentős.

 

Ea_IMG_3218

 

A jövőbeli terveket is felsorolta Mórahalom polgármestere. Az integrált vízgazdálkodási rendszer fejlesztése mellett, a digitalizációra, a határmenti elhelyezkedés hangsúlyosabb kihasználására is gondolnak. A turisztika továbbfejlesztése sem áll le, például bemutatóközpontot szeretnének kialakítani a rehabilitált Nagyszéksós-tó mellé.

 

A mórahalmi előadás után a látogatók elbúcsúztak a modern városházától és az európai uniós támogatással helyben megvalósított fejlesztések megtekintésére indultak. A csoport egyik része gyalogosan, másik része városnéző BUBA-busszal indult el, majd később cseréltek, s így mindenki végig járhatta Mórahalom legfontosabb, legismertebb fejlesztési helyszíneit.

 

BUSZ_IMG_3224

 

 

FEJLŐDÉS PROJEKTRŐL PROJEKTRE

 

A vendégek megismerkedtek a KOLO Szerb Kulturális Központ (a projekt azonosítója: HUSRB/1601/31/0005) impozáns koncerttermével, pezsgő programkínálatával, megtekintették az „Életadó Forrás” nevet viselő pravoszláv kápolnát is.

A Futó-Dobó Lovasközpontban (a projekt azonosítója: TOP-1.2.1-15-CS1-2016-00006) nem csak az igényes infrastruktúrát mutatták be a helyi szervezők, hanem egy rövid lovasbemutató is megörvendeztette a résztvevőket. A szomszédos Kocsimúzeumban régi szekerek és kocsik, a Kovácsműhelyben (a projekt azonosítója: VP6-19.2.1-43-1/B-17) pedig még ma is használható eszközök kiállítását tekintette meg a szegedi csoport.

 

Mpark_IMG_3271

 

Az Ezer Év Parkja (a projekt azonosítója: GINOP-5.1.7-17-2018-00019) eredetileg nem Mórahalom tulajdonában volt. Egy félresiklott és rosszul menedzselt projektet mentett meg a város azzal, hogy saját kezelésükbe vették és továbbfejlesztették, parkosították a híres magyar épületek makettjeit bemutató látogatóhelyet. Jelenleg is zajlik egy pilot projekt, amelynek keretében a bemutatott műtárgyak téli állagmegóvását kívánják megoldani.

 

A Magyar Turizmus Minőségi Díjat nyert Elixír Medical Wellness Hotelben (a projekt azonosítója: DAOP-2.1.1/I-12-2012-0007) épp nagyüzem volt a látogatás idején, ezért a szobákat nem, csak az igényesen kialakított közösségi tereket, étkezőt, a gyógymedencét, stb. tudták megtekinteni a vendégek. A szálloda melletti Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőt is bejárta a látogató csoport, s megtekintették a csendes wellness részleget és a különféle szaunákat is.


Elixir

 

Séta közben útba esett a Rendezvénytér, ahol a város számos eseménye zajlik, az európai uniós normáknak megfelelő játszótér és a Röszkei út házai (a projekt azonosítója: TOP-2.1.2-15-CS1-2016-00003), valamint az E-töltőállomások (a projekt azonosítója: ROHU 422) is.

 

A tartalmas programot lezáró fogadásnak a Bivaly Bowling Club & Bar – aGREE(N)ment – Zöld város kialakítása Mórahalmon (a projekt azonosítója: TOP-2.1.2-15-CS1-2016-00003) adott helyet, ahol a résztvevők helyi specialitásokat is kóstolhattak.

 

A szakmai látogatáson a „EUROPE DIRECT Szeged” iroda szakmai partnerei, pedagógusok, egyetemisták, cégvezetők, a civil társadalom és a sportélet, valamint a helyi sajtó képviselői vettek részt.

 

SZTEinfo

Fotó: EDSz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek