Közel 20 pincészet 52 féle borát kóstolta végig a zsűri a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémiai Szegedi Akadémiai Bizottsága által szervezett Borversenyen.
Néma csenddel emlékeztek az egyetemi borverseny kezdetén a zsűritagok a közelmúltban elhunyt Prof. Dr. Fülöp Ferenc akadémikusra, aki a verseny egyik kezdeményezője volt közel 10 évvel ezelőtt.
Az MTA SZAB Székházban Prof. Dr. Tóth Gábortól, az SZTE ÁOK tanárától, a borverseny főszervezőjétől megtudtuk: az eseményen az első években csak a régió pincészetei képviseltették magukat, ám a verseny pillanatok alatt országossá nőtte ki magát, ennek köszönhető az is, hogy 2021-ben több, mint 50 féle bor került a zsűritagok elé.
Magyarországon a változatosan tagolt tájnak és az éghajlati adottságoknak köszönhetően az összes borstílus megtalálható, a könnyed pezsgőtől kezdve a testes vörösboron át, egészen a nemes édes borokig. Ezt a sokszínűséget még izgalmasabbá teszi az őshonos szőlőfajták, a világfajták és az ebből készült borok egyensúlya, amely a megmérettetés során is megmutatkozott.
A zsűri 0-tól, 100-ig pontozhatta a borokat.
A bírálók között foglalt helyet: Prof. Dr. Krisztin Tibor, akadémikus, a SZAB elnöke; Dr. Csernus Sándor, a SZAB Tudósklub Egyesület titkára; Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Dékány Imre, akadémikus; Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja; Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az SZTE GYTK dékánhelyettese, Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja; Prof. Dr. Pál József, egyetemi tanár, SZTE BTK; Dr. Forster Tamás, egyetemi tanár, SZTE SZAOK, Prof. Dr. Párducz Árpád, tudományos tanácsadó, MTA SZBK; Buza Mihály, UniServ SZTE Kft., Kondorosi Éva, biológus kutató, MTA SZBK, Prof. Dr. Tóth Gábor, a borbíráló testület elnöke; Pápai Róbert, borkereskedő.
|
A borversenyen készült galéria a képre kattintva tekinthető meg. |
A kóstoló előtt Prof. Dr. Tóth Gábor, az esemény főszervezője kiemelte: egy-egy ilyen versenyen a kevésbé finom borok is 70-80 pont között mozognak, a legjobbak pedig maximum 94-95 pontot érnek. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy a tévhitekkel ellentétben ilyenkor csak és kizárólag vizet és kenyeret szabad fogyasztani, a sajtok ugyanis torzítanak az ízeken.
A megízleltekből több, mint tíz bor kerül majd a dobogó legfelső fokára, amelyek közül nemcsak a Szegedi Tudományegyetem és az MTA SZAB, hanem az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint az SZTE GYTK, az ÁOK, az ÁJTK, illetve idén először az MGK is választ majd magának egy-egy bort.
A friss, illatos és zamatos italokat négy kategóriában díjazzák. Kiválasztanak majd egy prémiumkategóriás fehér és vörösbort, illetve egy rendezvény fehér és vörösbort is.
SZTEinfo - Pósa Tamara
Fotó: Bobkó Anna