Bezár

Hírarchívum

Szuloszoba_17_of_22

Új szülőszobát avattak az SZTE nőgyógyászati klinikáján

Új szülőszobát avattak az SZTE nőgyógyászati klinikáján

2021. október 15.
3 perc

A háborítatlan szülést, a vajúdást segítő eszközök használatát, a szülés alatti testhelyzet szabad megválasztását teszi lehetővé az a szülőszoba, amelyet 2021. október 14-én avattak fel az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, a Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Ahány szülő nő, annyi féle igény. Ezeket a változatos igényeket a kórháznak el kell fogadnia – hallottuk Rádi Katától a 2021. október 14-én tartott sajtótájékoztatón. A Korábban Érkeztem Alapítvány alapítójától megtudtuk: a Szent Gellért Fesztivál kapcsán hetedik alkalommal szerveztek jótékonysági koncertet, amelynek kettős célja volt: egy sorstársuk kislányának segítése, aki izommerevségben szenved és Barcelonában tudnák megműteni, valamint az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán egy háborítatlan szülésvezetést lehetővé tevő szülőszoba kialakítása. Utóbbi a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósulhatott meg.


Richter_szuloszoba
Képgaléria a szülőszobáról


A szülőszobát Puroszné Nagy Magdolna dúla, perinatális szaktanácsadó mutatta be a sajtó képviselőinek. A helyiségben minden adott azoknak a kismamáknak, akik háborítatlanul szeretnének szülni, szinte otthoni környezetben - mégis biztonságban. Többféle vajúdó eszköz használható a szobában: labda, kapaszkodó, speciális szék. A kanapé a kísérő kényelmét szolgálja. A modern szülőágy többféleképpen állítható, így a kismama maga választhatja meg szabadon, hogy milyen helyzetben szeretne szülni.


Szuloszoba_19_of_22


Ki használhatja ezt a szülőszobát? – kérdeztük Prof. Dr. Németh Gábortól. Az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta: amennyiben szabad a szoba, bárki kérheti. Nincs előre bejelentkezés rá.


- Ez a fejlesztés is kiváló példa arra, hogy a megjelenő igények meg tudják változtatni a körülményeket – fogalmazott Dr. Bálint Balázs, szülész-nőgyógyász, a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosa, a természetes szülés elkötelezett híve a sajtótájékoztatón, amelyen a szülőszobához tartozó protokoll-füzetet, egy úgynevezett iránytűt is aláírtak a résztvevők.


Richter_Szuloszoba__Web_valasztott


Dr. Kovács László a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) elnökhelyettese, Prof. Dr. Lázár György, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója és Bakos Boglarka, az alapítvány elnöke kézjegyével látta el a dokumentumot.


A protokoll leszögezi többek között, hogy a Richter szülőszoba


  • azon várandósok igényeit kívánja kielégíteni, akik szeretnének természetes beavatkozások nélkül, háborítatlanul szülni
  • a komplikációmentes várandósággal, spontán beindult vajúdással érkező nők találjanak itt támogatást ezirányú igényeikre
  • hogy a folyamat indokolatlan siettetés nélkül, a maga természetes ütemében tudjon zajlani.

Richter_Szuloszoba__Web_13_of_13

    A gyakorlat alapja a 2019. december 17. óta hatályos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelv a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról, amely leírja, hogy a szülészeti ellátás során a lehető legteljesebb mértékben figyelembe kell venni az alábbi, evidenciák alapján összeállított kritériumrendszert, hogy a szülés a lehető legkevesebb beavatkozás mellett menjen végbe:


    • a szülés spontán megindulásának támogatása
    • szabad mozgás, testhelyzet lehetőségének biztosítása a vajúdás alatt
    • folyamatos fizikai és lelki támogatás, és kísérő jelenlétének lehetősége

     

    A Richter szülőszoba teljes protokollja ide kattintva elolvasható.

     

    SZTEinfo – Fotó és szöveg: Bobkó Anna

     

    Az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika családbarát beruházásáról korábban írtuk:

     

    https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-junius/megujult-szegedi

    Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
    Link küldésLink küldés

    Aktuális események

    Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek