Bezár

Hírarchívum

Sisi_borito

SZTE-s hallgatók a szegedi Sisi-kiállítás harmincezredik látogatói

SZTE-s hallgatók a szegedi Sisi-kiállítás harmincezredik látogatói

2021. október 20.
5 perc

Csinos, ápolt, tiszta és divatos volt. Imádta az ibolya sorbet és minden olyan kencét, amelynek az alapját a lila színű kis virág képezte. Kiválóan lovagolt és mestere volt a gyorsgyaloglásnak is. Rengeteget utazott, hogy elűzze depresszióját, kokaint használt. Erzsébet királynőről hallottunk érdekességeket a Móra Múzeumban rendezett tárlaton, amelynek 30. ezredik látogatói szegedi egyetemisták voltak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

I. Ferenc József, osztrák császár, magyar és cseh király, az Osztrák-Magyar Monarchia első uralkodója, a Szegedi Tudományegyetem korábbi névadója, feleségével, a méltán híres Erzsébet királynéval többször is járt Magyarországon és Szegeden. Az uralkodói pár több szálon kötődik a városhoz. A királyné azonban személyesen csak egyszer járt itt -1857-ben, amikor férjét elkísérte egy országos látogatásra. A Tisza-parti város és az itt élő emberek mély nyomott hagytak benne. A „rajongás” kölcsönös volt, a szegediek ugyanis pont ugyanúgy becsülték őt, mint, ahogyan ő a szegedieket. Jól tükrözi mindezt a Móra Ferenc Múzeumban berendezett Sisi-kiállítás látogatottsága is, amely két SZTE-s hallgatónak köszönhetően a napokban érte el a harminc ezret.


Sisi_cikkbe_3


Ferencz Katalin, az SZTE ÁJTK negyedik évfolyamos, jogász hallgatója unokatestvérével, Bakter Veronikával, az SZTE BTK szintén negyedik évfolyamos, angol-történelem tanárszakos hallgatójával látogatott el a kiállításra, mit sem sejtve arról, hogy: ők lesznek a tárlat harmincezredik látogatói.


- Veronikával, az unokatestvéremmel két fő indokkal látogattunk el a Sisi- kiállításra. Egyrészt, csábító volt a 25. Őszi Kulturális Fesztivál keretében biztosított SZTE-s hallgatóknak járó kedvezmény. Másrészt Sisi személye mindig is közel állt hozzánk, ugyanis Ferencz Józsefnénak hívták a nagymamánkat is. A nyeremény, - amelyet azért kaptunk megosztva, mert szerencsésen mi vásároltuk meg a kiállítás 30.000. és 30.001. jegyét - egy ajándékcsomag volt, amelyben könyveket, képeslapokat, noteszt, tollat, mágneseket és kulcstartót kaptunk. Mindkettőnknek nagyon tetszett a tárlat, ahol, egy eddig általunk nem ismert oldaláról is hallhattunk a királynéról. Olyan információkkal gazdagodtunk, amelyek közelebb hozták a szívünkhöz őt, emberi oldalát és személyiségét. Rádöbbentünk, hogy amellett, hogy mennyire fontos és befolyásos személy, ember volt, számos kétséggel és problémával küzdött. Ugyanúgy érdeklődött a divat, a sport és egészség iránt, akárcsak mi, vagy bármely kortársunk, illetve hétköznapi ember. Ezek közül az információk közül a legérdekesebb számomra Sisi hercegné lelki problémái és bizonytalanságai voltak. Főként a depressziója és saját szépségének rabsága, valamint a nem mindennapi kezelési mód, amit alkalmazott – összegezte Katalin.


Sisi_cikkbe_kep_1


Bakter Veronika, az SZTE BTK negyedik évfolyamos, angol-történelem tanárszakos hallgatója tanulmányaiból adódóan rendszeres tárlatlátogató.


- Tanulmányaimból adódóan kíváncsi vagyok a városban bemutatott tárlatokra, épüljenek azok bármilyen tematikára. A Sisi életét ismertető kiállítás azonban a személyesebb vonalat képviseli, ami azt jelenti, hogy a mindennapi használati tárgyaitól kezdve, a királyné magánéletének részletein át, sok mindent megtudtunk. Nem beszélve a korabeli divat és szépségápolás különleges világáról, ahová szintén elkalauzolt minket a kiállítás, aminek nagyon örültünk – osztotta meg Veronika.


Sisi_cikkbe_6


Az Erzsébet királyné életét bemutató tárlatvezetés a 25. Őszi Kulturális Fesztivál egyik legkedveltebb eseménye volt. Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense, tárlatvezetője számtalan érdekességgel örvendeztette meg a résztvevőket, akik között több egyetemista is akadt.


Sisi_cikkbe_4


Baranyi Lili, az SZTE BTK anglisztika szakos hallgatója párjával érkezett a kiállításra.


- Régóta szerettük volna megtekinteni a kiállítást a párommal és, amikor a 25. Őszi Kulturális Fesztivál programfüzetét lapozgatva megláttuk, hogy ezúttal tárlatvezetés is társul hozzá, kaptunk az alkalmon. Nagyjából ismertem az életét, ennek ellenére új információkkal is gazdagabb lettem. Arról például, hogy rendelkezett tetoválással itt hallottam először és arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum állított fel róla és a még meglévő tárgyairól kiállítást, amelyből most néhány itt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban is látható – mesélte Lili.


A tárlatvezetés amellett, hogy nagyon személyes és jó hangulatú volt, bővelkedett sok-sok új, izgalmas és érdekes információban.


Kiderült például, hogy Sisi imádta az ibolya sorbet, a kandírozott ibolyát és minden olyan kencét, amelynek az alapját a lila színű kis virág képezte. Naponta fogyasztott frissen fejt tejet. Kísérőinek minden egyes hajóútja előtt gondoskodniuk kellett egy kecskéről és egy tehénről. A szépségápolás és a sport mellett lételeme volt az utazás. Az anyósával való rossz kapcsolata miatt igyekezett minél több időt távol tölteni a palotától. Depressziója miatt kokaint fogyasztott, amelyet egy kis ládában vitt magával mindenhova. Kiválóan lovagolt és mestere volt a gyorsgyaloglásnak is.


Sisi_cikkbe_kep_2


- A kiállítás népszerűségének titka minden bizonnyal az az eredeti ruhafelsőrész, amelyet akkor viselt Sisi, amikor 1898-ban meggyilkolták. Láthatjuk rajta a tőr ejtette lyukat. Egy ilyen kultikus darab megtekintése nem mindennapi élményt jelent a látogatóknak. Ezen felül sokkolóan hathat az eredeti bársonyöv is, amelyen jól látszik, milyen vékony volt a dereka: mindössze 52-53 cm körüli. 61 évesen, 172 cm magasan és mindössze 50 kilogrammosan hunyt el. Emellett a kiállítás látványvilága is fontos, valamint a további, eredeti tárgyak és a sokrétűség, ahogyan bemutatjuk a királyné személyiségét, szintén vonzó lehet a szegediek számára - lerántjuk például a leplet Andrássy grófhoz fűződő viszonyáról, bemutatjuk a fésülködő köpenyét és zsebkendőjét, valamint a gyönyörű ruhamásolatokat, amelyek jól illusztrálják a kor divatját. A falakon és a képernyőkön rengeteg érdekesség olvasható a hozzá fűződő rejtélyekről – emelte ki Hegedűs Anita, a tárlat vezetője.


Sisi_cikkbe_7


A Múzeumban a tárlatvezető által felsoroltak mellett olyan festmények, szobrok is helyet kaptak, amelyek a királyné kultuszát mutatják be. Hegedűs Anita kiemelte: a tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek Sisi kedvelt úti céljaival és a kapcsolatrendszerével is.


A Móra Ferenc Múzeum minden szombaton délután, 16:00 órától ingyenes tárlatvezetéssel várja a Sisi-kiállításra látogatóit.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek