Bezár

Hírarchívum

IMG_0847

XXVII. Szent-Györgyi Napok a Szegedi Tudományegyetemen

XXVII. Szent-Györgyi Napok a Szegedi Tudományegyetemen

2021. november 05.
11 perc

Kezdetét vette a XXVII. Szent-Györgyi Napok a Szegedi Tudományegyetemen - az ünnepélyes megnyitónak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, 2021. november 5-én.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen részt vett Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Prof. Dr. Lázár György, a SZAOK dékánja, Prof. Dr. Kovács László, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános elnökhelyettese, Dr. Stájer Anette, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese, Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója, Dr. Domján Andrea, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar általános dékánhelyettese és Nosratollah Agamohammadi, az Iráni Iszlám Köztársaság konzulja.

IMG_0839

A megnyitót Szép-Gergely Zsófia moldvai népdal csokra színesítette, ezt követően Prof. Dr. Rovó László köszöntötte a részvevőket.

Az SZTE rektora kiemelte: a XXVII. alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Napok a Szegedi Tudományegyetem egészségtudománnyal, egészségügyi oktatással, valamint gyógyítással foglalkozó karainak egyik legnagyobb és legmeghatározóbb, évente megrendezett eseménye, amely tekintélyes hagyományokkal büszkélkedik. 2021-ben különösképp, hiszen idén 100 éves a szegedi felsőoktatás, amelyet számos tudományos és kulturális programmal ünnepel az intézmény.

IMG_0869

Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja ezután összefoglalta, hogy miért fontos a karuk számára a jubileumi év, hogy miként alakult a 2021/22-es tanév, majd összegezte a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központtal közösen végrehajtott fejlesztéseit.

„A november is egy kiemelkedő hónap a történelmünkben, hiszen ebben a hónapban kezdődött meg 1872-ben a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen. 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, amelyen az akkori rektor, Szent-Györgyi Albert mondott beszédet. Továbbá 2000 óta novemberben ünnepeljük az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját és minden évben ebben a hónapban rendezzük meg a Szent-Györgyi Napokat is. Ezutóbbi rendezvénysorozat lehetőséget ad az SZTE négy egészségtudományi kara tudományos tevékenységének bemutatására és a különböző továbbképző tanfolyamok megszervezésére, amelyek egyben tisztelgést is jelentenek a nagy előd, Szent-Györgyi Albert előtt. A megnyitó emellett arra is lehetőséget teremt, hogy az elmúlt év legfontosabb eseményeiről/adatairól is beszámoljunk” – kezdte gondolatait a dékán, aki a felsorolás szerűen a következőképp ismertette a 2021/22-es tanév és a Kar, valamint a SZAKK között létrejövő fejlesztéseket.

IMG_0849

Az SZTE SZAOK-on három nyelven folyik az orvosképzés. Ebben az évben a magyar nyelvű képzésre összesen 1752 jelentkezés érkezett, ebből 370 az első helyen jelentkezők száma. Állami ösztöndíjas képzésére 414 ponttal lehetett bekerülni, ez a szám a vidéki orvosképző karok között a legmagasabb pontszámnak bizonyult. Ennek ellenére idén az eddigi legtöbb, 268 fő első éves orvostanhallgató iratkozott be a magyar nyelvű képzésre, közülük 264 államilag finanszírozott, 4 költségtérítéses. 168 fő az angol nyelvű és 142 fő a német nyelvű képzési programban kezdte meg tanulmányait. Orvosi diplomát a 2020/21-es tanév során magyar nyelvű képzésen 199 fő vehetett át, az angol nyelvű képzésen pedig 53 fő. 2021-ben 13 hallgató részesül Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban, továbbá az SZTE SZAOK angol és német nyelvű képzéseiről 16 fő veheti át a Kar által létrehozott Szent-Györgyi Albert ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredménye alapján. Az elmúlt 2 évben az SZTE SZAOK 4 Doktori Iskolájában összesen 153 fő jelentkezett PhD képzésre, ebből 76 fő állami ösztöndíjas nappali tagozaton, 77 fő egyéni felkészülőként. Összesen 123 főnek ítélték oda a PhD fokozatot.13 fő habilitált és november 12-én további 7 fő veszi át habilitációs oklevelét.

„Egyetemünk és Karunk továbbra is előkelő helyezéseket foglal el a különböző nemzetközi és hazai rangsorokban. A szegedi universitas tudományterületei közül az orvostudományi szakterületen teljesített a legerősebben, ahol a prominens 351-400. helyen végzett a világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit QS World University Rankings by Subject legfrissebb, 2021-es kiadásában. A Szegedi Tudományegyetem már egy évtizede szerepel a sanghaji Academic Ranking of World Universities ranglista élén. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a 601-700. helyre rangsorolták a szegedi intézményt. Ezzel az eredménnyel az SZTE Magyarországon holtversenyben az első. A klinikai orvoslás rangsorára is felkerült a szegedi intézmény. Idén a 401-500. helyen szerepel az SZTE, ahol szintén a második legjobb intézmény Magyarországon ezen a területen. Közzétette 2021-es felsőoktatási rangsorát a hazai Figyelő is. Az intézményi abszolút rangsorban az SZTE a legjobb vidéki egyetem, miközben a képzésterületi listán az első helyen áll az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar” – emelte ki Prof. Dr. Lázár György, a SZAOK dékánja.

Elmondta: mivel fejlődik az orvostudomány, az SZTE SZAOK és a SZAKK is folyamatos megújulás alatt áll.

„Kötelességünk, hogy a legfrissebb ismereteket átadjuk a hallgatóinknak, hiszen mintegy harminc ország fiatalja tanul itt, akik nem azért jönnek ide, mert a száz évvel ezelőtti, hanem a legmodernebb tudást szeretnék megszerezni, orvosként és kutatóként is” – összegezte a professzor, aki az SZTE SZAOK és SZAKK közös fejlesztései közül az alábbiakat említette:

  • 2023. januárjára elkészül a volt Sebészeti Klinika épületében a Kar új Egészségtudományi Képzési Tömbje. Emellett az SZTE SZAKK újabb egészségügyi mérföldköve lesz az a beruházás is, amelynek eredményeképpen Infektológiai Klinika és Oktatóközpont épül Szegeden. Az SZTE gyermek és felnőtt pácienseket egyaránt fogadó, 1,5 milliárd forintból megvalósuló Infektológiai Központjában a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik, új, önálló egyetemi tanszék is működik majd.
  • Ezen felül javában zajlik a 21. századi elvárásoknak megfelelő, koraszülött intenzív osztály (PIC) kialakítása a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A beruházás a harmadik emeleten valósul meg, ahol tizennyolc ágyas osztályt alakítanak ki az Egyetem saját, csaknem másfél milliárd forintos forrásából. A beruházás az egész dél-alföldi régió számára fontos, hiszen a koraszülöttek nagy részét Szegeden kezelik.
  • Elkészült az új Cochleáris Implantációs Centrum az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. Az ötszintes régi klinikai épületet bővítették ki és kötötték össze egy háromszintes, mintegy 900 négyzetméteres új épületszárnnyal.
  • 400 millió forintos beruházással megújult az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma. Az országos szűrőcentrumban 27 újszülöttkori ritka betegséget szűrnek, ami sok esetben életeket menthet.
  • Diagnosztikai és kutatási feladatokat is ellátó Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriummal gazdagodott az SZTE SZAOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pathológiai Intézete.
  • Félidőben jár a Gyermek- és ifjúságpszichiátria új szárnyának építése. Több mint 2100 négyzetméteres épületet alakítanak ki az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ épületéhez csatolva.

A SZTE SZAOK dékánja emellett beszélt a hallgatók önkéntes munkájáról, amelyet a koronavírus-járvány ideje alatt tanúsítottak és tanúsítanak mind a mai napig, valamint a különböző versenyeken elért sikerekről is, valamint a kari névadás menetét is ismertette.

„A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa a 2020. november 23-i ülésén döntött Karunk nevének megváltoztatásáról. 2021. augusztus 1-jei hatállyal Karunk hivatalos elnevezése Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra változott. Ennek megfelelően az új névvel - a szenátusi döntés alapján - megváltozott a Kar logója is és egy új Arculati Kézikönyv készült el. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Névadó Ünnepségét 2021. szeptember 16-án tartottuk a Szegedi Nemzeti Színházban. Az est díszvendége névadónk özvegye, Marcia Szent-Györgyi volt. Reményeinek szerint a névadással Szent-Györgyi Albert szellemisége összeforrasztja az elválaszthatatlant, a kutatás, a gyógyítás és az oktatás hármas egységét, egy név alatt egyesítve a Kar és a Klinikai Központ elnevezését” – zárta gondolatait Prof. Dr. Lázár György.

 

IMG_0872

A névadó ünnepségen a jogelőd intézmény, azaz a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem rektora számára jubileumi emlékérmet adomá­nyozott az SZTE Dobozy Attila professzor úrnak. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika korábbi tanszékvezetője 1997-2000 között töltötte be a rektori tisztséget. Munkásságát 2007-ben Széchenyi-díjjal ismerték el. 2012-ben Szeged város díszpolgárává választotta.

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Tanácsa 2010. évben alapította meg a Pro Facultate Medicinae kitüntetést, amely a Karnak tekintélyt, jó hírnevet szerzett, a Kar érdekében végzett hazai és nemzetközi szinten kiemelkedő életmű megbecsüléseként adományozható a Kar olyan munkatársainak, akiknek munkássága példaképül állítható. 2021. évben a Kari Tanács Dr. Farkas Gyula professzor emeritusnak, a Sebészeti Klinika munkatársának ítélte oda.

2020. évben Kar Kiváló Oktatója címet nyert Skadra Margit nyelvtanár, az Orvosi Szaknyelvi Kommunikációs és Fordítóképző Csoport munkatársa.

Az Általános Orvostudományi Kar Tanácsa a Kar Kiváló Tudományos Diákköri Oktatója elismeréssel tüntette ki kiemelkedő oktató és szakmai tevékenységet végző kollégáit, akik több éven keresztül folytattak tudományszervezői, tehetséggondozó tevékenységet a tudományos diákköri mozgalomban. Elismerést kapott:

Dr. Babik Barna tanszékvezető egyetemi tanár; Dr. Bellák Tamás egyetemi tanársegéd; Dr. Csont Tamás tanszékvezető egyetemi docens; Dr. Farkas Eszter tanszékvezető egyetemi docens; Dr. Juhász László tudományos munkatárs; Dr. Kelemen Oguz tanszékvezető egyetemi docens; Dr. Menyhárt Ákos egyetemi adjunktus; Dr. Molnár-Gáspár Renáta egyetemi adjunktus; Dr. Peták Ferenc tanszékvezető egyetemi tanár; Dr. Sárközy Márta egyetemi adjunktus.

IMG_0878

Ezután a Kar Tanácsa Dékáni dicséretben részesítette Amirhossein Salehzadeht, az SZTE SZAOK negyedéves orvostanhallgatóját, aki 2021. szeptemberében a mentők kiérkezéséig újraélesztett egy hirtelen összeeső hölgyet, majd a mentők munkáját is segítette. A hallgató a kezdetektől részt vesz a Covid-19 elleni küzdelemben is.


IMG_0890

Az eseményen Prof. Dr. Kovács László, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános elnökhelyettese is ünnepi beszédet mondott és átadta a Klinikai Központ 2020. és 2021. évi elismeréseit.

 IMG_0895

Klinikai Központ Emlékérem kitüntetésben részesült Prof. Dr. Ábrahám György.

Klinikai Központ Emlékérem és „Hippokrates-díj a gyógyításért” elismerésben részesült Prof. Dr. Katona Márta és Dr. Pető Zoltán.

Klinikai Központ Elnöki Dicséretben részesült Dr. Letoha Annamária klinikai főorvos; Dr. Besenyi Zsuzsanna, a Nukleáris Medicina Intézet egyetemi adjunktusa; Dr. Csanády Miklós egyetemi docens; Dr. Ferencsik Mária, a Gerontológiai és Krónikus Belgyógyászati Osztály főorvosa; Balogh Dénes ápolásigazgató; Sepsik Marianna diplomás ápoló; Ficsor Beatrix részlegvezető ápoló; Illésné Pál Erzsébet ápoló; Keszég Zsuzsanna, a Pszichiátriai Klinika osztályvezető ápolója; Kószó Anikó titkárságvezető, a Pszichiátriai Klinika munkatársa; Szabóné Ábrahám Zsuzsanna, diabetológiai szakápoló; Sziveriné Varga Helga, az Urológiai Klinika műtővezető asszisztense; Túri-Kis Edit, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika klinikai vezető ápolója; Vass Annamária szakápoló; a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály gazdasági nővére.

Klinikai Központ Elnöki Elismerő Oklevélben részesültek az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet teljes kollektívája, a Belgyógyászati Klinika Járványügyi Ellátó Központjának dolgozói, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika Gyermekfogászati Ambulanciájának munkatársai és a Klinikai Mikrobiológiai Intézet Virológiai-Szerológiai és Molekuláris Diagnosztika alegységének munkatársai valamint az Onkoterápiás Klinika Sugárterápiás Ellátó részlegének munkatársai is.

Klinikai Központ Minőségéért Díjban részesül Dr. Juhász Zoltán, aki aktív szerepet vállal a COVID-19 járvány leküzdéséhez elengedhetetlen védőoltási rendszer, valamint a Call Center kialakításában és működtetésében, valamint Dr. Veréb Zoltán, tudományos munkatárs, aki aktívan részt vállalt a Klinikai Központ sejtterápiás eljárásokhoz kötődő, Biobanki Hálózat és az ahhoz kapcsolódó szabályozó dokumentumok kidolgozásában.

IMG_0867

Végezetül beszédet mondott Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, aki ezt követően a Kar hagyományaihoz híven Prof. Dr. Csóka Ildikó intézetvezető egyetemi tanárral, az alapítvány kuratóriumának elnökével átadta a „Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány” díjait. Az Alapítvány a néhai Dr. Novák István, az Egyetem volt tanszékvezető egyetemi tanára, a Gyógynövény- és Drogismereti Intézet egykori igazgatója emlékére kiírt pályadíjat Dr. Püski Péter és Dr. Fekete Orsolya, két, ez évben végzett gyógyszerésznek ítélte meg.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Gyógyszertechnológiai Intézete néhai Kedvessy György egyetemi tanárnak, a Gyógyszertechnológiai Intézet egykori igazgatójának emlékére 2009-ben Kedvessy György pályadíjat alapított, amely a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben dolgozó PhD hallgatók, és a Karon tanuló gyógyszerészhallgatók szakmai fejlődését hivatott segíteni.

IMG_0892

A szakmai zsűri véleménye alapján 2021-ben a Kedvessy György pályadíj nyertesei Dr. Németh Zsófia és Dr. Kis Nikolett PhD hallgatók, akik színvonalas kutató munkájukért, valamint hazai és nemzetközi publikációs tevékenységükért részesülnek ebben a kitüntetésben és a vele járó pénzjutalomban. Sajnos a tavalyi év során nem kerülhetett sor a Kedvessy György díjak átadására, így rendhagyó módon a tavalyi év díjazottjait is a 2021-es ünnepségen köszöntötték. A szakmai zsűri véleménye alapján 2020-ban a Kedvessy György pályadíj nyertesei Dr. Kiss Tamás és Dr. Sipos Bence PhD hallgatók, akik szintén színvonalas kutató munkájukért, valamint hazai és nemzetközi publikációs tevékenységükért részesültek ebben a kitüntetésben és a vele járó pénzjutalomban.

2021. áprilisában rendezték meg az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Versenyt, ahol a Kar hallgatóinak modellezett szakmai szituációban kellett bizonyítaniuk felkészültségüket. A szakértő zsűri az országos verseny 3. helyezését ítélte oda a Kar negyed éves hallgatójának, Tóth Eszternek. Tóth Eszter a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül a legjobb teljesítményéért részesült az Alapítvány különdíjában és a vele járó pénzjutalomban.

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Kabay János Szakkollégium és a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány 2021-ben alapította meg az „Év Szakkollégistája” Díjat, melyet 2021-ben Dr. Rónaszéki Anna Jolán és Dr. Party Petra PhD hallgatók nyertek el.

Zárásképp Dr. Domján Andrea, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar általános dékánhelyettese is elmondta ünnepi beszédét.

A Szent-Györgyi Napok részletes programja ide kattintva elérhető.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek