Bezár

Hírarchívum

IMG_0982-001

Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épülete

Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épülete

2021. november 09.
3 perc

Új épületszárnnyal gazdagodik az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ. Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg. A 2,2 milliárd forint értékű beruházás bokrétaünnepét 2021. november 9-én tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Új mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegének építési munkálata: szerkezetkész az új épületszárny. A tervek szerint a jelenleg három telephelyen működő osztály 2022-ben költözne át integráltan az új épületbe. A 2,2 milliárd forintos EFOP 2.-27. pályázati támogatásból megvalósuló beruházás jóvoltából a Gyermekgyógyászati Klinika Korányi fasor 14-15. szám alatti főépületének Tisza Lajos körút felőli oldalához kapcsolódik egy nyaktaggal a látványos, új szárny.

Gyermekpszichiatria_20211109_BA
Képgaléria a bokrétaünnepről

- A pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszeren belül Magyarországon az elmúlt tíz évben nem történt a szegedihez mérhető jelentős infrastrukturális fejlesztés, miközben a kezelésre szoruló betegek száma egyre csak nő. Ezért is kiemelten fontos ez a beruházás - emelte ki Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja elmondta: az intézmény célja, hogy 2025-ig megteremtse Szegeden a XXI. századi gyermekgyógyászat infrastrukturális hátterét és ezzel párhuzamosan a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén is kiválósági központtá váljon. Szeretnénk, ha az integrált gyermek és ifjúságpszichiátriai, valamint az addiktológiai egység kialakításával egy hatékony kezelést biztosító, új ellátási forma jönne létre, amely alkalmas regionálisan összefogni, koordinálni és utókövetni a gyermek és ifjúságpszichiátriai mentálhigiénés ellátás és prevenció színtereit – fogalmazott Dr. Fendler Judit.

IMG_0905

- 2500 négyzetméteren, öt szinten jön létre egy új szárny, amely többek között azt jelenti, hogy a meglévő 225 ágy 36-tal bővül. Létrejön többek között egy ambuláns ellátást biztosító és egy nappali terápiás ellátást biztosító emelet, illetve egy olyan szint is, amely a modern nemzetközi standardoknak megfelelően egyaránt gyermek és szülőbarát – ismertette Dr. Bereczki Csaba. Az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója hangsúlyozta: az épületrész orvosszakmai és építészeti tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a szülő-gyermek együttlét kulturált biztosítására, a gyermekükért izguló szülők megfelelő elhelyezésére, valamint a szakmailag ideális és biztonságos belső betegutak kidolgozására, illetve a gyermekek gyógyulását pszichésen is támogató barátságos környezet kialakítására.

IMG_1025

Az ünnepségen az épület legmagasabb pontján bokrétát helyeztek el, amelyre a szalagokat felkötötte: Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE SZAKK elnöke, Dr. Bereczki Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója, Dr. Kapornai Krisztina, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály osztályvezetője, Sipos-Kovács Mónika, pénzügyi vezető és Illyés Boldizsár, a Dél-Konstrukt Zrt. építésvezetője. Az eseményen részt vettek az építő- és tervezőcég munkatársai is.

IMG_1124

A projekt alapvető célja a 18 év alatti lakosság testi-lelki egészségi állapotának javítása és az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének emelése, az egészségügyi ellátórendszer korszerű és költséghatékony működtetése mellett. Az ellátás korábban csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére terjedt ki. 2012-ben azonban kibővült a teljes dél-dunántúli régióval, Pest megye dél-keleti részével és Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány kisvárosával. Ennek következtében duplájára, azaz közel 2 millió lakosra nőtt az ellátandók száma. A gyermek, serdülő és felnőttkorúak pszichiátriai és addiktológiai betegségének gyakorisága mára eléri a népbetegség szintjét.

A „Gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológia és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című projekt a Széchényi2020 program támogatásával valósul meg. A beruházás kivitelezője a Dél-Konstrukt Zrt.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek