Bezár

Hírarchívum

fejlec

Hogyan jöttek létre a múzeumok?

Hogyan jöttek létre a múzeumok?

2021. november 08.
2 perc

Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak, akik online csatlakoznak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Régészeti Tanszékének múzeumtörténeti konferencia sorozatához, november 10-11. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Régészeti Tanszék 2021. november 10-11 között, a nyíregyházi Jósa András Múzeummal közösen szervez nemzetközi múzeumtörténeti online konferenciát. A konferencia központi helyszíne az SZTE, melynek felülete a ZOOM platform.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – gróf Széchenyi István, gondolata hívta életre a Jósa András Múzeum 150. évfordulójának emlékére, 2019-ben szervezett, nemzetközi múzeumtörténeti konferenciát. A szimpózium tisztelgett a 19. század múzeumalapítói előtt, bemutatva az általuk létrehozott intézmények napjainkig tartó fejlődési ívének legfőbb mozzanatait, 20 előadás és 10 poszter keretében.

02-Meghivo-02-HUN_kicsi

Folytatásként a nyíregyházi múzeum és a szegedi egyetem Régészeti Tanszékének közös szervezésében 2021. november 10-11. között, ha virtuálisan is, de Szeged ad otthont a következő múzeumtörténeti összejövetelnek. „Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy az úttörők mi vagyunk” – Múzeumi gondok egykor és ma című konferencián a következő kérdésekre keresik a választ: Hogyan jöttek/jönnek létre gyűjtemények, múzeumok? Merrefelé haladnak? Mik voltak és melyek a jelen legfőbb problémái? Milyen típusai/fajtái vannak és a múzeumoknak (országos, megyei hatókörű, városi, kiállítóhely stb.)? Mi a feladatuk, mi a szerepük a közösség életében? Hogyan segítették egymást a múzeumok? Hogyan folyt és folyik a múzeumi szakemberek képzése? A konferencia keretében, hasonlóan a nyíregyházi rendezvényhez, számos tudományterület 31 kutatója ismerteti ezen, témában elért eredményeit.

Az SZTE Régészeti Tanszék egy külön felületet hozott létre a konferenciának, ahol elérhető a program, az absztraktfüzet, információ az előadókról, és a városról. Az érdeklődők magyar nyelven ITT tájékozódhatnak.

A programról további információk a Facebook eseményben.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek