Bezár

Hírarchívum

Nyito_jj_Katalin_Kariko-Photo_Chris_Boland-01November2021-117

A Glamournál is az „Év Nője”, Karikó Katalin a tudomány nagykövete

A Glamournál is az „Év Nője”, Karikó Katalin a tudomány nagykövete

2021. november 05.
11 perc

A legpatinásabb egyetemeken és városi fórumokon tartott előadásaival, vagy a Glamour „Év Nője” címlapján és kisvárosi újságokban is a tudományt népszerűsíti Karikó Katalin. Az SZTE alumnáját magyar tudósként köszöntik Európa-szerte. A világhírű biokémikus a Magyar Tudomány Ünnepe 2021. november 3-i nyitányának napján Heidelbergben tartott előadást. Ebből az alkalomból kérdeztük Karikó Katalint és bemutatjuk elmúlt 13+1 napjának egy-egy részletét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A NŐ AZ ÚJ VAKCINA MÖGÖTT

Kiemelkedő női tudósokat hívtak meg a 11. Nemzetközi Tudományos Fesztivál programjaira. A Geist Heidelberg „európai válasz a New York-i Tudományos Világfesztiválra.”

Heidelberg_20211103_j„100 százalékban szükségünk van nőkre a társadalomban” – nyilatkozta Jakob Köllhofer, a Német-Amerikai Intézet igazgatója a Rhein-Neckar-Zeitung 2021. november 3-i számában. – „Az új mRNS-vakcinák nagy reménységgé váltak a koronavírus okozta válságban. Ennek a technológiának köszönhetően gyorsan ki lehetett fejleszteni a BioNTech és a Moderna jól ismert vakcináit. Ám alig tudja valaki, hogy az új mRNS-eljárás mögött Karikó Katalin magyar biokémikus áll” – vélekedett a lap.

12 eurót kértek a szervezők azoktól, akik Karikó Katalin előadását meg akarták hallgatni a DAI – Heidelberg Kulturális Központban.

– Teltház fogadott. Rengeteget kérdeztek a kutatásról és oltásról. Az ottani magyaroktól virágot is kaptam. Egy idősebb nő elmesélte, mennyire örül, hogy fölvehette a vakcinát, az unokahúgával jött az előadásra – sorolta élményeit kérdésünkre válaszolva az egykori szegedi egyetemista.

Karikó „már az 1980-as években a DNS testvérmolekulája, az RNS szintézisén dolgozott. Számos kudarc után végre megtörtént az áttörés: megtalálta a módját, hogy mRNS-molekulákat csempészhessen át a szervezet immunrendszerén anélkül, hogy a természetes immunvédelmi rendszer riasztana. Ezekkel a szintetikus molekulákkal serkenthetők a specifikus fehérjék termelődése a sejtben, és ezáltal erősíthetők bizonyos kórokozókkal szembeni rezisztencia” – mutatta be a BioNTech AG alelnökét, a Pennsylvaniai Egyetemen oktató kutatót Prof. Dr. Matthias W. Hentze. Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium heidelbergi igazgatója hívta meg Karikó Katalint a Nemzetközi Tudományos Fesztiválra. Heidelbergben – a városban, amelynek egyeteme idén ünnepli alapítása 635 éves jubileumátmutatta meg: ki „A nő az új vakcina mögött”.

CÍMLAPON „AZ MRNS EVANGELISTÁJA”

– Látszik rajtam, hogy csak az járt a fejemben, hogy legyünk már túl a fotózáson – jegyezte meg Karikó Katalin a Glamour magazinban róla közölt fényképekről.

Glamour_cimlap_DrKatalinKariko_Hires

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Önt választhattuk az ’Év Nője’ címre, és nem is tudnánk elképzelni senkit, aki jobban megérdemelné – írta levelében Mattie Kahn. A világhírű divatmagazin, a Glamour „Women of the Year” címlapsztoriját jegyző újságíró, a stylist Kat Thomas és a fotós Lia Clay Miller összmunkájának az eredményeként megmutatta a tudós kutatóban rejtőző nőt.

AZ ÉV NŐJE – A TUDÓS, AKI MEGMENTETTE A VILÁGOT

Dr. Karikó Katalin karrierjét az mRNS-ben rejlő lehetőségek megértésének – és evangelizálásának – szentelte. Amikor a világjárvány lecsapott, az ő kevéssé ismert munkája lett a világ leghatékonyabb vakcináinak alapja…” – kezdődik a Glamour 2021. november 2-án közzétett sztorija.

MILYEN AZ „ILYEN” NŐI PÉLDAKÉP?

– „Glamour girl”-nek jelöltek. Én nemet mondtam, hiszen ez áll a legmesszebb tőlem, de Zsuzsi lányom szerint szükségük van a fiataloknak „ilyen” női példaképre. Hát, végül kötélnek álltam és így lettem 2021 egyik „Glamour girl”-je – ismertette saját sztoriját a legnagyobb közösségi portálon is.

 Glamour_DrKatalinKariko_Watermarked_04

„A MOZGÁS MEDITATÍV”

„…Karikó minden reggel, otthon vagy Európában, felébred, és futni indul – avat be a tudós szokásaiba a Glamour divatlap cikke. – „Télen néha a lánya evezőgépét használja. A mozgás meditatív, még akkor is, ha nehéz. A kutatásaihoz hasonlítja – az izgalmat, hogy tovább és keményebben menjen, és hogy erőltesse magát. ’Pontosan ugyanazt csináljuk’ – mondja. ’Látni akarjuk. Van határunk?’

Glamour_DrKatalinKariko_Watermarked_03

HAWKING PROFESSZOR NYOMÁBAN

– A híres The Cambridge Unionban tartottam meg a „Professor Hawking 2021 Fellowship” előadásomat. Professor Hawking, Winston Churchill, a Dalai láma és még sok-sok fontos személyiség mondott itt beszédet – tudósított 2021. november 1-jei programjáról Karikó Katalin.

A patinás terem kivetítőjén feltűnt a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont épületének fotója. Az SZTE egykori hallgatója és doktorandusza, az SZBK korábbi munkatársa hangsúlyozta: a kisújszállási iskolákban és a szegedi egyetemen „kiváló emberek tanítottak”.

Az alapítása 440. és szegedi befogadása 100. évfordulóját idén ünneplő SZTE kiválóságának hírét is viszi a világba Karikó Katalin. Még Cambridge egyetemére is, ahol 1926 és 1928 között kutatói ösztöndíjasként dolgozott Szent-Györgyi Albert, aki szegedi egyetemi professzorként vette át 1937-ben a Nobel-díjat...

Hj_Katalin_Kariko-Photo_Chris_Boland-01November2021-053

– Olyan találkozásokat köszönhetek ennek az előadásnak, mint például beszélgetés Stephen Hawking lányával, Lucy Hawkinggal vagy a Nobel-díjas Sir John Walkerrel– sorolta a magyar kutató.

44 ÉV ÉS A COLLEGE

„Gyere el hétfőn 19 órakor Karikó Katalin előadására az Unióba! Ez egy nagyon ritka lehetőség, ezért álljatok korán sorba, hogy ne maradjatok le róla” – javasolta a The Cambridge Union közösségi oldalán a diákszervezők október 29-i bejegyzése.

Cambridge_2_Kariko_eloadas_j

E napon érkezett meg a patinás egyetemi városba az előadó a Hawking Lecture-re. Ám nem először járt Cambridge-ben, a 812 éves és 31 kollégiumból álló egyetem városában. 44 éve szegedi egyetemistaként csodálkozott rá a patinás épületekre. Most belülről is megnézte a tornyos épületen belüli menzát, részese lehetett a filmekből ismert étkezési ceremóniának.

Cambridge_menza_IMG_6390

– Eszembe jutott a szegedi diákkorom Hősök Kapujánál lévő menzája – mesélte nosztalgiázva a JATE (mert akkoriban szegedi József Attila Tudományegyetemnek nevezett intézmény) hallgatója.

Cambridge_Kariko_eloadas

A Széchenyi-díjas matematikus, Bollobás Béla kalauzolta, engedett bepillantást a Cambridge-i Egyetem Trinity College életébe. Így ismerkedhetett meg Karikó Katalin a Trinity College korábbi mesterével, vagyis vezetőjével és a Royal Society korábbi elnökével, Lord Martin Reessel. A Nobel-díjas molekuláris biológus, Sir Gregory Winteren kívül – többek között – fertőző betegségek professzorával, hematológussal, és más szakterületről érkező orvosokkal is beszélgethetett a cambridge-i három nap alatt.

SZBK_fotoval_Katalin_Kariko-Photo_Chris_Boland-01November2021-079

KRÉTÁVAL ÍRT ÜZENET A PUBBAN

„Enjoy your work! Belive in yourself! Focuse on what you can change!” – írta krétával a fekete táblára Cambridge, Szeged és Heidelberg testvérvárosa diákságának szóló üzenetét Karikó Katalin.

Katalin_Kariko-Photo_Chris_Boland-01November2021-003_1_Vj

Aláírása alá rajzolt szívecske jelezte a biztatást: „Élvezd a munkádat! Higgy magadban! Koncentrálj arra, amit megváltoztathatsz!”

Tanacsok_Katalin_Kariko-Photo_Chris_Boland-01November2021-044_j

„FÉNYSEBESSÉGGEL AZ OLTÓANYAGIG”

– Most Mainzban vagyok. Hogy itt min dolgozom, arról nem beszélhetek – hárította el az újságírói érdeklődést a BioNTech alelnöke. – Semmilyen munkánkról sem beszélhetünk nyilvánosan, mi egy „publicly-traded company” vagyunk – avatott be a tőzsdén jegyzett cégek szokásaiba Karikó Katalin.

BioNTech-2j

A BioNTech alapítókról dokumentumfilmet vetített 2021. október 30-án az ARTE televíziós csatorna. A műsorban Uğur Şahin és Özlem Türeci mellett fél percig Karikó Katalin is képernyőre került.

Kariko_Katalin__SZTE_Klebelsberg_Konyvtar_Ke...

A BioNTech projekt – Fénysebességgel az oltóanyagig” című film ajánlója szerint Az Ugur Sahin és Özlem Türeci orvos házaspár az immunológiában és a rákkutatásban végzett munkájuknak köszönhetően sokéves tapasztalattal rendelkezik az mRNS-technológiában, ami döntő előfeltétele a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésének. Michael Schindhelmnek sikerül betekintést nyújtania a start-up kulisszái mögé.”

GYEREKRAJZOKON A PÉLDAKÉP

KK_j_kariko-colegio-publico-clara-campoamor-2-fpa-yeray-menendez

Példaképnek választotta az az oviedói oktatási intézmény, ahol az óvodás korú kicsiktől kezdve a kamaszokig több száz gyerek tanulta meg Karikó Katalin nevét.

Kariko_spanyol_gyerekrajznal_FCJXnS7XIAQ6_hS_j

Kétezer rajz készült „az mRNS vakcina anyjáról”, a tudós nőről és a Covid-19 betegség legyőzésére szövetkező kutatótársairól.

kariko_es_3_kutatotarsa_FCJWB41WEAQY-r4-1_j

Ez is egyfajta tanulás és tudományos ismeretterjesztés. Főleg, hogy a zsűri által legjobbnak tartott rajzokat kiállították Oviedóban – mutatta a színes ceruzával, montázs-technikával készült portré-sorozatot.

KIRÁLYKISASSZONYOKKAL BESZÉLGETETT

Az utcán, ha megláttak, kiabálták a nevem: „Katalin”. Megismert a spanyol király is a kitüntetetteknek tartott audiencián– mesélte a 2021. október 22-i találkozóról. Oviedo, ahol 1608 óta működik egyetem, tiszteletteljes szeretettel ünnepelte a „spanyol Nobel-díjal" elismert tudósokat.

7_kutato_ceremonia-de-entrega-2021-fpa-dani-mora-8

Magyar kutatóként, a „tudomány királynőjeként” ünnepelték Karikó Katalint Spanyolországban – a hegyeken túl, a spanyol függetlenség hagyományos őrhelyén, az Asztúria Hercegségben.

Dijazottak_a_kiralyi_csaladdal_audiencia-a-los-galardonados-fpa-ivan-martinez_j

Királykisasszonyokkal is beszélgettem. Ott volt velem a lányom is és megtudtuk a spanyol királytól, hogy az 1992-es olimpián a spanyolok vitorlás csapatában versenyzett – mondta nevetve a kétszeres olimpiai bajnok lányához is kapcsolódó élményeit a sokszorosan kitüntetett kutató.

 KK_es_FB_spanyol_kiralyi_csaladdal_audiencia-premiados-8023_20211021_j

MATYÓ HÍMZÉS

„… Érezze, hogy mindenki vele van” – fogalmazott Csézy, amikor elárulta, milyen alkalmi ruhát és kiegészítőt varrt Karikó Katalinnak.

Kariko_ceremonia-entrega-2021-fpa-ivan-martinez-8_j

Kisújszállási emlékként édesanyja matyó hímzéses párnájának motívumai kerültek arra a rózsaszínű övre, amelyet derekára tett a „kis fekete ruhát” magára öltő tudós nő a 2021. október 22-i ceremónián, a spanyol Nobel-díj" átadó ünnepségén.

LOBOGÓ ÉS OVÁCIÓ

Piros-fehér-zöld zászló került az oviedói Teatro Campoamor színpadára – az egykori szegedi egyetemi hallgatónak köszönhetően.

Kituntetettek_ceremonia_magyar_zaszloval_-entrega-2021-fpa-ivan-martinez-20_j

– Világsztárokhoz hasonló ovációval köszöntöttek minket a díjátadón – emlékezett a ceremónia történetében példátlan esetre Karikó Katalin. Az egész világ láthatta, máig megtekintheti a világhálón, ahogy a spanyol királyi család jelenlétében a 7 kutató átveszi az Asztúria Hercegnője Díjat a Műszaki és Tudományos Kutatásért kategóriában.

„…TUDJUK, A BETEGEK VÁRNAK…”

A kitüntettek közül a legismertebb kutatót, Karikó Katalint kérték föl köszönő beszédre. A Fundación Princesa de Asturias honlapján utólag is megtekinthető, ahogy angol nyelven elmondta:

KK_beszed_Multimedia_Channel_of_Princess_of_Asturias_Foundation

„…Évekig dolgoztunk olyan technológiákon, amelyek egyesek számára szokatlannak és szinte sci-finek tűntek, de osztoztunk abban a hatalmas hitben, hogy ha munkánk eredménye legalább egy ember életét javítja, akkor sikerrel jártunk. Nagy megkönnyebbülés tudni, hogy mostanra a vakcinák sikeresen megvédték emberek millióit a COVID-19 súlyos hatásaitól.

Hálásak vagyunk az Asztúria hercegnő díjért, de mi csak képviselői vagyunk annak a több száz másik tudósnak, orvosnak és szakértőnek, akik az elmúlt évtizedekben segítettek megalapozni a munkánkat. A tudományos felfedezések útja soha nem egyenes vonalú, minden egyes ponton kanyarokat és fordulatokat tartalmaz, és nemzetközi együttműködésre és sok tudós közreműködésére van szükség.

Fontos azonban, hogy folyamatosan kérdezzünk és kíváncsiak maradjunk. Leonardo da Vinci azt állította, hogy „A kísérletek soha nem tévednek, csak az elvárásaid.” A kudarc nem riasztott el minket, hanem arra használtuk, hogy kritikusan gondolkodjunk.

Kariko_beszed_Multimedia_Channel_of_Princess_of_Asturias_Foundation

Ma itt állunk, és hálásak vagyunk az összes egészségügyi dolgozónak, aki az első vonalban végzi a munkáját. Nem feledkezünk meg arról a hihetetlen kockázatról, amelyet hajlandóak voltak vállalni a betegek megmentése érdekében, egyesek a végső áldozatot is meghozták, hogy másokon segítsenek. Arra ösztönöztek bennünket, hogy keményebben dolgozzunk, és tegyünk az életmentő vakcinák előállításáért.

A technológiákban rejlő lehetőségek végtelenek, már most is kutatjuk a HIV, a malária megelőzésének, a rákos megbetegedések csökkentésének és számos más betegség kezelésének lehetőségeit.

Tudjuk, a betegek várnak…” 

MIKOR A TUDOMÁNY SZEREZ ÖRÖMÖT

„..Tavaly a tudomány az egyik legnagyobb örömet szerezte nekünk a COVID-19 elleni vakcinák megalkotásával. Történelmi esemény, amelyet ma a Műszaki és Tudományos Kutatásért Díjjal ismerünk el annak a 7 tudósnak, akik ezen vakcinák kutatását és fejlesztését vezették: Karikó Katalin, Drew Weissman, Philip Felgner, Uğur Şahin, Özlem Türeci, Derrick Rossi és Sarah Gilbert – sorolta a neveket a kitüntetetteket köszöntő beszédében Őfelsége VI. Fülöp király.

The_King_Multimedia_Channel_of_Princess_of_Asturias_Foundation

„Hihetetlenül rövid idő alatt ezek a tudósok mind egyesítették tudásukat és az emberiség szolgálatában végzett több éves intenzív munkájuk végeredményét. Különböző stratégiákat követve, de közös céllal olyan vakcinákat szereztek be, amelyek a legjobb reményt jelentik a vírus legyőzésére. Most minden eddiginél jobban tudatában vagyunk erőfeszítéseiknek, szívósságuknak és nagyszerű képességüknek a különböző csapatok vezetésére. Csodálatunk és hálánk határtalan.

A_kiraly_beszel_ceremonia-entrega-2021-fpa-ivan-martinez-1

Az elmúlt hónapok után minden eddiginél jobban tudatában vagyunk annak az alapvető támogatásnak, amelyre az alaptudománynak, a tudományos kutatásnak szüksége van” – hangsúlyozta a 2021. évi Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremónián tartott beszédében a spanyol király. Szerinte a „Covid-19 elleni védőoltásnak el kell érnie a bolygó utolsó szegletét is. Nehéz úton tanultuk meg, hogy az olyan fenyegetések elleni küzdelemnek, mint amilyet ez a vírus jelent, azt kell szolgálnia, hogy kitartóan együttműködhessünk a világméretű védőoltás elérése érdekében…”

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: K.K., internet

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Korábban írtuk Karikó Katalin díjairól:

A „tudomány királynőjeként” ünneplik Spanyolországban az Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalint

Az őssejt-hősök között is köszöntötték Karikó Katalint

Hat új gyöngyszem került Karikó Katalin díj-sorozatába a Nobel-hét előtti napokban

Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek