Bezár

Hírarchívum

IMG_1437

Világhírű jelmeztervező ajándékozott játékokat a szegedi fül-orr-gége klinikának

Világhírű jelmeztervező ajándékozott játékokat a szegedi fül-orr-gége klinikának

2021. június 02.
3 perc

Siketen született – Prof. Dr. Rovó László fül-orr-gégésznek, a Szegedi Tudományegyetem rektorának köszönhetően hallóvá vált Zalán. A budapesti kisfiú nagymamája, a világhírű jelmeztervező, Debreczeni Ildikó, a szegedi klinikának szánt felajánlással köszönte meg a „csodát” és az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Zalán nagyjából másfél éves lehetett, amikor a lányomék és mi, nagyszülők arra lettünk figyelmesek, hogy az alapvető zajokra nem reagál. Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy az egyik fülére teljesen siket, a másikra pedig nagyon gyengén hall. Megpróbáltuk felkutatni a lehető legbiztonságosabb és legjobb módot arra, hogy ettől függetlenül teljesértékű életet élhessen. A szegedi klinikán Prof. Dr. Rovó László fül-orr-gégész műtötte meg hat évvel ezelőtt. Zalán cochleáris implantátumot kapott. Hallóvá vált, azóta teljes értékű életet él – emlékezett vissza Debreczeni Ildikó. A beavatkozás sikerére bizonyíték, hogy Zalán ma már kiválóan olvas, ír és beszél. Sőt, hangszeren játszik: dobol.


IMG_1395


A világhírű jelmeztervező mindig nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi szerepvállalásra, évek óta támogatja a Magyar Chocleáris Implantáltak Egyesületét. Hálája jeléül, és az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájának elismeréséül 200 ezer forint értékben adományozott játékokat a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának.


IMG_1412


Az ünnepélyes átadón Prof. Dr. Rovó László, fül-orr-gégész, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: az elmúlt 25 évben a klinika összes munkatársa azon dolgozott, hogy a Zalánéhoz hasonló csoda idővel mindenki számára elérhetővé váljon.


- Büszkén mondhatom, hogy ma már nem csak nemzetközi, hanem európai tekintetben is az élvonalban járunk, ami ezt a fajta beavatkozást illeti. A világ egyik legjobb cochleáris implantátum műtőjével rendelkezünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a siker több, komoly együttműködés eredménye. Szerencsére az intézmény falain belül végzett felújítások hamarosan azt is lehetővé teszik, hogy a klinika egy önálló gyermek fül-orr-gégészettel rendelkezzen. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy az adott eljárás alkalmazása és Zalán példája nemcsak fontos üzenet, hanem azt is bizonyítja, hogy nem kell a siketekre másképp tekintenünk. Egy-egy ilyen és ehhez hasonló műtéti eljárással ők is képesek teljesértékű életet élni –hangsúlyozta ki Prof. Dr. Rovó László.


IMG_1376


Debreczeni Ildikó amellett, hogy a világ vezető operaházaiba gyárt jelmezeket Bayreuthtól Oslón át New Yorkig, a Magyar Tavak Fesztiváljának megálmodója és főszervezője is. Az ünnepélyes átadón kiemelte, hogy az egészségügyben dolgozók előtt is mély tiszteletét fejezi ki azért az áldozatos munkáért, amelyet az elmúlt másfél évben tanúsítottak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. 50 darab színházjegyet is ajándékozott a klinika dolgozóinak, akik a tiszteletjegyek felmutatásával ingyen vehetnek részt a Tisza-tavi fesztivál, Természet Operaháza műsorán.


IMG_1477


Az eseményen Dr. Kiss József Géza, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tudományos tanácsadóját Dr. Csanády Miklós fül-orr-gégész, az SZTE egyetemi docense és Szamosközi Alice, a klinika logopédusa vezette körbe Debreczeni Ildikót és Peterdi Editet, a fesztivál szervezőjét a közelmúltban felújított és átadott, nemzetközi színvonalú műtőkben és vizsgálókban.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek