QS_2022_nyito21140x430_2

QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit Quacquarelli Symonds (QS) 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A június 8-án közzétett legfrissebb rangsorhoz (QS World University Rankings 2022) 145 új belépő csatlakozott, mintegy 100 intézménnyel több a tavalyi évhez képest.


Ranked-y2022-WUR

 

A friss QS World University Rankings listán a Szegedi Tudományegyetem az 551-560. helyezést érte el, amely magyarországi viszonylatban a legjobb eredmény. Ezzel az SZTE megőrizte pozícióját, és 2012 óta folyamatosan az első magyar egyetem a QS világrangsorán.


Screenshot_2021-06-09_at_15-53-51_University_of_Szeged_-_WUR2022-_WUR2022_pdf_Powered_by_Box

 

A globális listára kerülés feltételei: több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás. Az ezeknek megfelelt intézmények közül 1300, a tavalyi évhez képest közel 300-al több intézmény kapott a világrangsorban helyezést, amelyet hat szempont alapján állítottak össze. Figyelembe vették: 40 százalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét, 10 százalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit. 20-20 százalékos súlyozás mellett értékelték az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a tudományos munkák idézettségét. További 5-5 százalékkal számított a végeredménybe a nemzetközi hallgatók és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya.

 

A Szegedi Tudományegyetem kiváló oktatási-kutatási tevékenységét mutatja, hogy a tavalyi évhez viszonyítva szinte minden mérőszáma emelkedett. Az ezekből számolt indikátorértékek alapján jelentősen nőtt az intézmény munkáltatói elismertsége, míg legerősebb indikátora a nemzetközi hallgatók arányát mérő mutató.

 

A teljes lista itt elérhető: QS WUR 2021/2022.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.




kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>