Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_otdk

Különdíjat nyert az SZTE hallgatójának dolgozata Szeged háttérszennyezettségéről a 35. OTDK-n

Különdíjat nyert az SZTE hallgatójának dolgozata Szeged háttérszennyezettségéről a 35. OTDK-n

2021. június 08.
2 perc

Kiss Cintia, a Magyar Földrajzi Társaság különdíját nyerte meg a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban. Az SZTE TTIK Földtudomány mesterszakos hallgatója, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára írt dolgozatában a városi háttérszennyezettséget vizsgálta meg, mégpedig padlásokról vett porminta alapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A különdíj a Magyar Földrajzi Társaság jutalma, amit a Városi háttérszennyezettség meghatározása padláspor minták alapján Szegeden című munkájával érdemelt ki Kiss Cintia. Emellett a Földgömb magazin különszámát is megkapta. A járványhelyzet miatt csak online valósult meg a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, ahol 296 dolgozatot neveztek a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióba (FiFöMa).


Ez volt az első alkalom, hogy Kiss Cintia az OTDK-n indult, korábban csak az OKTV-n vett részt még középiskolásként. A témát felkészítője, Dr. M. Tóthné Dr. Farsang javasolta. A kutatásban a háttérszennyezettséget vizsgálták Szegeden, a padlásporok elemzésével, ezekből kimutatható, hogy milyen nehézfémek és növényvédő szer maradványok találhatóak benne. – Olyan helyszínt kellett találnunk, ahol por halmozódhat fel. A padlásokon nem járkálnak sűrűn, a szellőztetés is akadályozott, ezért felhalmozódik a por. Vannak különböző módszerek, amelyekkel kimutathatóak a különböző szennyeződések – mondta el a hallgató.


OTDK_TTIK-5


Az eredmények alapján elmondható, hogy a Szeged belvárosában mért nehézfém koncentrációk magasabbak, mint a külterületeken, ezt valószínűleg a közlekedés okozza. A külterületeken, mezőgazdasági területek mellett a növényvédő szer maradványok voltak kimutathatóak jóval nagyobb számban. – Voltak olyan növényvédő szer maradványok, amiket már nem használnak, de még most is kimutatható, mert sokáig tart a lebomlásuk – tudtuk meg az OTDK különdíjasától.


A járványhelyzet miatt voltak kisebb akadályok a munkában, de a korábbi alapszakos szakdolgozatot sikerült átalakítani az idei OTDK-ra. – Tavaly februárban vettük a mintákat, azokkal még nem volt probléma, de a mérések a laborban már akadályozottak voltak, de szerencsére valamennyire megoldható volt személyesen. Később szeretnénk a mintavételt kibővíteni, hogy jobban lefedjük Szeged területét, mert ez csak „ízelítő” volt, hogy mit is adnak az eredmények – tudtuk meg Kiss Cintiától.


A hallgató élményei alapján az OTDK kiváló önfejlesztés volt, de a mások előtt való szereplést is jó volt gyakorolni. A kutatás alatt szerzett tudás pedig hasznos lehet majd a későbbi diplomamunkában is. Kiss Cintia a tanulmányai után Szegeden szeretne elhelyezkedni, ehhez is hasznos tapasztalatot adhat az OTDK.


SZTEinfo - Mátó Gábor

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek