Bezár

Hírarchívum

FOK-mobil_Nyito_20210602
Hordozható fogászati berendezést kapott az SZTE az ágyhoz kötött gyerekek ellátására

Hordozható fogászati berendezést kapott az SZTE az ágyhoz kötött gyerekek ellátására

2021. június 28.
4 perc

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetemen segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását egy hordozható berendezés. Az 5 millió forint értékű, „BPR Swiss” svájci márkájú mobil fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyedülálló Magyarországon az a hordozható fogászati eszköz-rendszer, amelyet ezentúl a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Fogászati és Szájsebészeti Klinika orvosai használhatnak a súlyosan beteg gyerekek fájós fogainak kezelésére.


FOK_mobil_berendezes-8

 

 

Műtétre váró, de fogfájós paciensekért

 

– A betegellátás szempontjai határozzák meg az SZTE Fogorvostudományi Kar fejlesztéseit – hangsúlyozta a dékán, Dr. Habil. Baráth Zoltán Lajos PhD. – Hosszú ideje fennálló nehézségeink oldódnak meg ennek a mozgatható készüléknek a használatával. Immár az ágyban fekvő, korlátoltan vagy egyáltalán nem mozdítható, műtétre váró gyermekekhez a teljes fogászati ellátásra alkalmas, mobil berendezést el tudjuk vinni. Ennek komoly hatása lesz a betegellátásra.


FOK__mobil__dekan_-11

 

A „BPR Swiss” svájci márkájú hordozható fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE SZAKK Fogászati és Szájsebészeti Klinikának. A berendezés fontosságára Dr. Habil. Stájer Anette, az SZTE Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánhelyettese, az SZTE SZAKK Fogászati és Szájsebészeti Klinika igazgatója hívta föl az alapítvány figyelmét.


FOK_Stajer_Anette_-25

 

– A fogászati gépek egyik része a szék, amelyen a beteg ül, a másik az a berendezés, amellyel a fogászati beavatkozást elvégzi az orvos. Ennek a berendezésnek a hordozható változatát kapta meg az SZTE – mutatta be Dr. Habil. Stájer Anette azt az eszköz-rendszert, amelynek mérete egy nagyobb bőröndre emlékeztet. Az SZTE FOK Oktató Centrumában tartott demonstráción bekapcsolta a kompresszorról működtethető fúrót, a víz és sűrített levegő alkotta hűtéssel együtt. Megmutatta a fertőtlenített eszközök tárolására alkalmas tálcákat. – Mindez könnyedén elszállítható azokhoz a gyerekekhez, akik például a speciális körülményeket biztosító fertőzésmentes kórteremben fekszenek, de a fogazatuk is kezelésre szorul. Annak a kis paciensnek, aki a gyerekklinikáról nem mozdítható, de állapota megengedi az altatást és a műtőbe áttolható, e mobil berendezésnek a segítségével megoldjuk a fogászati problémáját.


FOK_mobil_atado_-13

 

 

Szociális szempont az egészségügyben

 

A súlyosan beteg, ráadásul fogfájós gyerekeknek eddig csak úgy tudtak segíteni az orvosok, ha kihúzták a sajgó fogat. A szegedi klinikán fekvő gyerekek a mobil fogászati berendezés segítségével, 2021. júliusától, teljes körű fogászati ellátást kaphatnak a fogfúrástól és a lyuk betömésétől kezdve, a fogíny kezelésén és a fogkő eltávolításán át a letört fog polírozásáig.


FOK_alapitvanyi_kuratoriumi_elnok__kancellar__rektor_-12

 

– Az egészségügynek olyan szegmense fejlődik az SZTE klinikáin, amelyben a szociális szempont is erős. A betegeknek, akikhez más módon nem lehet eljuttatni a fogászati kezelést, az SZTE új berendezése segít – hívta fel a figyelmet a karitatív és nemes célra az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László.


FOK_mobil_-4

Közel 5 millió forint értékű az a mobil fogászati eszköz-rendszer, amelyet az SZAKK Fogászati és Szájsebészeti Klinikának adományozott a Gyógyító Angyal Alapítvány – tudtuk meg Dr. Ónodi Jánostól, a kuratórium elnökétől.

 

– Az SZTE szűkös erőforrásaiból mindig ott fejleszt, ahol a legsürgetőbb és szükséges. Ez a fogászati berendezés eddig nem állt rendelkezésre. Most mutatkozik majd meg, mennyi lehetőséget rejt magában egy ilyen mobil eszköz. Felmerül, hogy a kevésbé szállítható, az egyetemi klinikákon fekvő felnőtt betegek részére is indokolt lehet a beszerzése – nézett a jövőbe az SZTE kancellárja, Dr. Fendler Judit.

 

 

„Fogtündérek” futóversenye

 

A Gyógyító Angyal Alapítvány eddigi legjelentősebb adományához számos cég és számtalan civil személy járult hozzá. Például a Fogtündér elnevezésű futóversenyükön több mint 500 profi és amatőr sportoló, köztük körülbelül 200 gyermek és 24 halmozottan fogyatékos fiatal vett részt.


FOK_mobil_RL_es_PA_-18

 

– A gyermekegészségügy áll a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozási fókuszában. Már 8 éve támogatja a civil szervezet az SZTE gyermekklinika kis pacienseinek a gyógyulását – emlékeztetett Dr. Papp Andrea, a Gyógyító Angyal Alapítvány projektkoordinátora, amikor átnyújtotta a hordozható fogászati kezelőegység adománylevelét az SZTE rektorának. A Gyógyító Angyal Alapítvány által adományozott különleges berendezés átadó ünnepségén részt vett Dr. Kovács László a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) elnökhelyettese, illetve az SZTE Fogorvostudományi Kar vezetői közül Prof. Dr. Radnai Márta, a dékán oktatási tanácsadója és Dr. L. Kókai Erzsébet, a fogyatékkal élő személyek ellátására alkalmas speciális rendelő vezető főorvosa is.


FOK_kancellar_rektor_j-24

Az SZTE FOK széképülete melletti speciális rendelőben, amely a fogyatékkal élő betegek ellátására szakosodott, az értelmileg akadályozott gyerekek fogazatát is kezelik, ha szükséges, akkor altatásban vagy bódításban. A cél a paciens fogainak megtartása, kezelése.

 

– Kiemelkedő országos szempontból is az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikán a fogyatékkal élő betegek 1999 óta fejlődő ellátása. Ez a gyógyító munka empátiát, segítőkész hozzáállást igényel – hangsúlyozta az SZTE FOK dékánja. – Ezt a szemléletet és tudást adjuk tovább a hallgatóinknak. Így a legjobb helyre került a mobil fogászati készülék, amely kijelöl egy utat, amin tovább fogunk menni.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek