Bezár

Hírarchívum

nyito_sisikiallitas

Nemzetközi jelentőségű Sisi kiállítás nyílt a Móra Ferenc Múzeumban

Nemzetközi jelentőségű Sisi kiállítás nyílt a Móra Ferenc Múzeumban

2021. július 01.
2 perc

Hogyan kötődött Ferenc József a Szegedi Tudományegyetemhez? Hányszor járt városunkban feleségével, Sisivel? Milyen ruhát viselt a császárnő meggyilkolása napján? - Ezekre a kérdésekre is választ kaptuk a Móra Múzeum Sisi kiállítása alkalmából Hegedűs Anitától, a múzeum PR referenséről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar királyné és osztrák császárné - Ferenc József (a Szegedi Tudományegyetem korábbi névadója) felesége - méltán híres volt szépségéről, karcsúságáról és utazási szokásairól. A kiállítás kétség kívül legérdekesebb darabja az a ruhaderék, amit Erzsébet királyné 1898-ban Genfben, az ellene elkövetett merénylet napján viselt. A támadást követően nem is vették észre azonnal, hogy mekkora a baj. Éppen a Genfi-tó partján sétáltak gróf Sztáray Irmával, az udvarhölgyével, amikor nekifutott egy olasz anarchista. Egy kiélezett reszelővel szúrta szíven a császárnét, de olyan erejű volt az ütközés, hogy csak egy általános fájdalmat érzett a mellkasa környékén. Azt gondolták, hogy egy zsebtolvaj lehetett. Felszálltak egy hajóra, és végül ott lett rosszul. Mikor Sztáray Irma grófnő kibontotta Sisi ruháját, akkor látta meg az érme nagyságú foltot. Sisi életét már nem tudták megmenteni, belső vérzésben hunyt el  – fogalmazott Hegedűs Anita. A ruhán az is látható, hogy a királyné mennyire karcsú volt: 61 évesen 172 cm és mindössze 50 kg.


IMG_8028


A látogatók eredeti, Sisihez kötődő műtárgyak segítségével ismerhetik meg a császárné életét. Többek között olyan, Sisi által használt, viselt és kedvelt tárgyakat láthatunk, mint például az ő zsebkendője, fésülködő köpenye, illetve herendi porcelánok és üvegpoharak, melyek az udvartartásában vették körül. Ezek mellett olyan festmények, szobrok is helyet kaptak, amelyek a királyné kultuszát mutatják. Hegedűs Anita kiemelte, hogy a kiállításon több digitális eszközt és képernyőt is kitettek, melyek által megismerhetők Sisi kedvelt úti céljai és a kapcsolatrendszere.


Sisi_kiallitas
Képgaléria a kiállításról


Sisi királynő nagyon szeretett Magyarországon időt tölteni. Az uralkodói páros több szálon is kötődik Szegedhez, a királynő személyesen azonban csak egyszer járt a városban, amikor 1857-ben férjét kísérte egy országos látogatásra. Ez egy nagyon sűrű nap volt, sok-sok protokolláris eseménnyel. Azonban amikor a nagy árvíz történt 1879-ben, és ő éppen Írországban volt egy vadászaton - ami miatt nem tudott eljönni Ferenc Józseffel - a tudósítások szerint annyira megrendítette a hír, hogy abba is hagyta a vadászatot – tette hozzá Hegedűs Anita. Az osztrák császár az újjáépítést követően is járt a városban, valamint az ő nevét viselte a Szegedi Tudományegyetem egykori jogelődje.


SZTEinfo - Császár Dorina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek