SZTE Info

Screenshot_2021-01-18_A_tankonyveken_tul_-_Felkeszules_az_irasbeli_emelt_szintu_erettsegire_magyar_nyelv_es_irodalombol1

Az SZTE segít a felkészülésben: háttéranyag emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségihez

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Alumni mozgalma Youtube videóval támogatja a középiskolás diákok emelt színtű érettségire való felkészülését: magyar nyelv és irodalomból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem tavalyi Nyílt Napjának kísérőprogramja volt Árva László előadása. A Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója „A tankönyveken túl” című rendezvénysorozat egyik fejezeteként tartotta meg előadását, amely nagy segítség lehet a magyar nyelv és irodalomból emelt szintű érettségi előtt álló középiskolásoknak.


Árva László évek óta társszerzője a diákok által valószínűleg jól ismert „Érettségi tételek magyar nyelv és irodalomból - 40 emelt szintű tétel” című köteteknek, így tanácsait minden emelt szinten érettségizni szándékozó diáknak érdemes megfogadni.


A videó erre a linkre kattintva elérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.