SZTE Info

weboldal_nyito_nyiltnap

SZTE Online Nyílt Nap – Iránytű a továbbtanuláshoz

Több ezer középiskolást vár online nyílt napjára a Szegedi Tudományegyetem 2021. január 28-án 9:00 órától a www.u-szeged.hu/online-nyiltnap weboldalra. A továbbtanulás előtt álló fiatalok online térben tehetik fel a felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseiket, tájékozódhatnak többek között az ösztöndíj lehetőségekről, a kollégiumokról, és a hallgatói életről is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem idén online nyílt nappal segíti a továbbtanulási döntés előtt álló diákokat, szüleiket és tanáraikat. Az online eseményen a www.u-szeged.hu/online-nyiltnap oldalon lehet részt venni, az adott programra kattintva.


Az érdeklődő fiatalok mélyebben is megismerhetik az SZTE képzési kínálatát, feltehetik a felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseiket. „Online standdal” fogadja az érdeklődőket az SZTE Karrier Iroda, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, a Nemzetközi Mobilitási Iroda, a Kulturális Iroda, az egyetemi Sportközpont és a Diákhitel Központ. A Kari kérdezz-felelek lehetőséget kínál a karspecifikus kérdéseik megválaszolására. Részleteket tudhatnak meg a hallgatói juttatásokkal, az ösztöndíj lehetőségekkel kapcsolatban. Külön chatszobába várják a határontúlról felvételiző diákokat. Az érdeklődők informálódhatnak a lakhatás, a kollégiumok kérdéskörében, tájékozódhatnak a hallgatói életről, a színes kulturális és sportolási lehetőségekről. Az SZTE Junior Akadémia emelt szintű érettségire való felkészítő tanfolyamairól is hallhatnak. Részt vehetnek online pályatervezési tanácsadáson.


A Szegedi Tudományegyetemre első helyen jelentkezők egyedülálló módon csatlakozhatnak a Coursera for SZTE programhoz, mintha már most az egyetem polgárai lennének. Ez azt jelenti, hogy ingyenesen és korlátlanul hozzáférhetnek a világ legnagyobb online oktatási felületéhez, és az ott ajánlott kurzusok elvégzésével készülhetnek az egyetemi tanulmányaikra – erre buzdítják majd őket a „Készüljünk együtt az egyetemre a Courserával!” online programon. Az érdeklődők hallhatnak az SZTE+ programról is, amely arra hivatott, hogy a résztvevők játékos kihívásokon keresztül ismerjék meg Szeged városát. Segít eligazodni az egyetem elektronikus rendszereiben, és beilleszkedni az egyetemi közösségbe.


Az online nyílt nap programja az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 számú „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című projekt részeként valósul meg.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.