SZTE Info

ajtk_nyito

Kínai specializáció a Szegedi Tudományegyetemen

A 2021/2022-es tanév őszi félévétől a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete elindítja Kína specializációját a nemzetközi tanulmányok MA képzésében. 2020. január 15-én az Oktatási Hivatal elfogadta az előterjesztett akkreditációs anyagot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete Kína specializáció képzése a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének támogatásával valósul meg. Az ÁJTK oktatói mellett több más neves meghívott előadó is tevékenyen részt vesz majd az oktatásban, köztük híres, nemzetközileg is elismert Kína-kutatók, diplomaták, gazdasági szakemberek.


A képzés során a hallgatók betekintést nyerhetnek többek között a Kínai Népköztársaság állam- és jogrendszerébe, geopolitikai-geostratégiai lehetőségeibe, külpolitikájába, valamint az ország legújabbkori történelmébe. Ezen felül az oktatott kurzusok között lesznek a Dél-Kelet Ázsiára, a Közel-Kelet térségére, illetve a Kína gazdaságára, gazdaságtörténetére fókuszáló órák is. A specializációra járók a kínai interkulturális ismeretekbe is betekintést nyerhetnek.


A képzés egyedülálló Magyarországon: csak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara indít magyar nyelven kínai specializációt nemzetközi tanulmányok MA szakon.


A specializációval kapcsolatban érdeklődni a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézeténél lehet. Bővebb információ Dr. Gulyás Lászlótól kérhető a gulyas.laszlo@juris.u-szeged.hu e-mail címen.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.