Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_proofof

Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat az SZTE és az NKFI Hivatal közös programja

Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat az SZTE és az NKFI Hivatal közös programja

2021. január 28.
2 perc

Szakmai és financiális támogatást nyújt a Szegedi Tudományegyetemen keletkezett technológiák és ötletek piaci hasznosítására a Proof of Concept Pályázat. Az SZTE – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével – az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt részeként hirdette meg ezt a pályázatot. A szegedi egyetemi polgároktól 2020-ban érkezett 31 innovatív ötlet közül 11 projekt összesen 60 millió forint támogatást nyert.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Új kezdeményezés a Proof of Concept Pályázat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal először 2020-ban hirdetett meg. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy az SZTE kutatói és hallgatói összesen 31 pályázattal jelentkeztek. A program vonzerejét növelte, hogy hallgatói projekt esetén maximum 3, míg kutatói elképzelés esetén legfeljebb 7 millió forintra pályázhattak az egyetemi polgárok.

 

A rendelkezésre álló 60 millió forint 76 százalékát, közel 46 millió forintot osztott ki az SZTE az első alkalommal 2020. július 15-én meghirdetett Proof of Concept Pályázaton. A 14 projektterv közül 8 projektet támogattak. A fennmaradó 14 millió 523 ezer forintos keretre 2020 őszén 17 pályázati regisztrációs adatlap érkezett, amelyet az SZTE Innovációs Bizottság előzetesen megszűrt. Az ezt követő 10 pályázat közül 3 projekt nyerte el az SZTE és az NKFI Hivatal támogatását.

 

A projektek beérkezését követő döntésben szerepet játszó SZTE Innovációs Tanácsadó Testület tagjainak 60 százaléka külsős, piaci szakértő. A végleges sorrendet, a pályázatot meghirdető tudományos és innovációs rektorhelyettes, Prof. Dr. Kónya Zoltán hagyta jóvá. Az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság munkatársai, valamint a sokrétű szakmai tapasztalattal rendelkező, piaci szereplőkből és egyetemi oktatókból álló SZTE Virtus Program mentori team személyre szabott segítséget nyújtott a tehetséges hallgatóknak és kutatóknak a pályázat kidolgozásában.

 

A 11 nyertes projekt címe: „Farmakológiai hatásvizsgálatokhoz új, nyelvi alapú kimeneteli változók vizsgálata S-GAP teszt applikációval.” „A hüvely normál flóráját fenntartó, fertőzések ellen jól védő lactobacillusok izolálása.” „Újszerű és költséghatékony Alzheimer-kór diagnosztikai eljárás.” „Lövésdetektor rendszer integrálása GPS nyomkövető nyakörvbe.” „Dysarthriával élők beszédminőségének eszközös javítása.” „Műtéti tervezés optimalizálása brachyterápiához.” „Kottalapozó alkalmazás.” „Hangalapú adatgyűjtő műszerek és adatfeldolgozók.” „Fa- és vegyestüzelésű berendezések hatékonyságának növelésére és füstgázának tisztítására alkalmas téglák.” „Két kompartmentes nanorészecske formuláció applikátor.” „Elektromos vezérlésű soft-aktuátorral ellátott végtag.”

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az SZTE közös Proof of Concept Pályázatának 2021-es felhívása részletein még dolgoznak a szakemberek. Ugyanakkor az SZTE folyamatosan várja a hallgatók és kutatók innovatív ötleteit az SZTE Virtus Programba, valamint az ipari együttműködések megvalósításához. Az érdeklődő egyetemi polgárok további információt kérhetnek, jelentkezhetnek a virtus@szte.hu címen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek