Bezár

Hírarchívum

IMG_0926

140 mester szakos hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a keresztfélévben

140 mester szakos hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a keresztfélévben

2021. január 25.
2 perc

Változatlanul népszerűek a Szegedi Tudományegyetem keresztfélévben indított mesterszakjai, a 2021-es központi felvételi eljárásban: a tavalyi létszámmal csaknem megegyező létszámú, összesen 140 új hallgatót vett fel az intézmény nappali és levelező képzésekre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2021-es központi keresztféléves felvételi eljárás során hat kar hirdetett meg mesterképzést nappali és levelező munkarendben. Idén különösen népszerűek voltak a hungarológia, kommunikáció - és médiatudomány, szociálpolitika, pénzügy, vállalkozásfejlesztés, marketing, vidékfejlesztési agrármérnöki, élelmiszerbiztonsági és - minőségi mérnöki, programtervező informatikus, info - bionika mérnöki, vegyész és környezetmérnöki mesterszakok.

 

A felvételizők értesítését 2021. január 25-én az Oktatási Hivatal kezdi meg sms küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem –zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek 2021. január 27-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, és az elektronikus beiratkozás menetéről. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek honlapja is segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez.

 

Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a mesterszakos képzési forma iránt, a hallgatók számára vonzó a mesterképzések elvégzése után elérhető bérnövekedés. A Szegedi Tudományegyetemen a mesterszakok esetében 10 százalékkal nőtt a felvett hallgatói létszám, összesen 856 hallgató kezdi meg mesterszakon a tanulmányait.

 

Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatika képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1458-an adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetségpont Tanácsa.

 

A hagyományos, szeptemberben induló képzésekre 2021. február 15-ig lehet jelentkezni. A Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémiája emelt szintű érettségire való felkészítéssel, Start ösztöndíjjal támogatja a jelentkezőket. További információk a https://u-szeged.hu/felveteli oldalon, valamint a 2021. január 28-i online nyílt napon érhetők el.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek