Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Katalin_Bolyai-dijas_JPN_3270

A Bolyai-díj pénzjutalmával a Covid-árvákat segíti Karikó Katalin

A Bolyai-díj pénzjutalmával a Covid-árvákat segíti Karikó Katalin

2021. december 20.
5 perc

Németországi, magyar és amerikai elismerésben is részesült a múlt héten Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a kitüntetésekkel járó közfigyelem közepette is a tudományt népszerűsíti, és – újságírói kérdésre válaszolva – elárulta: például a Bolyai-díjjal elnyert pénzjutalomból 18 millió forinttal a Covid-árvákat segíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jótékonykodva, a tudományt népszerűsítve és kutatómunkájával is bekapcsolódik a Covid-19 világjárvány elleni küzdelembe Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem professzora 2021-ben félszáznál is több kitüntetésben részesült. A múlt héten öt különböző elismerést kapott Karikó Katalin, miközben a nyilatkozataiban más kutatók munkáját méltatta és az elnyert pénzjutalomból a Covid-19 elleni küzdelmet segíti – most is. Időben visszafelé haladva foglaljuk össze az elmúlt hét főbb történéseit.

50 EZER EURÓ A HAZAI KORONAVÍRUS-ÁLDOZATOK HOZZÁTARTOZÓINAK

Interjúkat adott a Bolyai-díjas Karikó Katalin. A félszáznál is több elismerést átvett, s számos további kitüntetésre fölterjesztett, a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett magyar biokémikus most is a tudomány és a kutatómunka népszerűsítésére, valamint a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos ismeretterjesztésre használta föl a rá irányuló reflektorfényt.

Kariko_Katalin_Bolyai-dijas_2_JPN_3270_j

2021. december 19-én este, az MTVA „Jónak lenni jó” műsorfolyamának a végén tették közzé azt a beszélgetést, amelyben Karikó Katalin – újságírói kérdésre válaszolva, vonakodva, de – elmondta: a Bolyai-díjjal járó pénzjutalomból a „Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért” szervezetet támogatja. Az adománygyűjtő tévéprogram végén pedig bejelentették: 50 ezer euróval, vagyis mintegy 18 millió forinttal segíti a Regőczi Alapítvány céljainak teljesülését.

KK_j_kariko-colegio-publico-clara-campoamor-6-fpa-yeray-menendez

Korábbi nyilatkozataiban is érintette: a kitüntetések némelyikével járó pénzjutalom egy részét jótékonykodásra, más részét a további kutatómunka támogatására használja. Példaként említhető, hogy az Asztúria Hercegnője Díj jutalmából spanyol gyerekek ismeretterjesztő programjainak a finanszírozásához járult hozzá, míg a 2022-es Jeantet-Collen-díjjal járó támogatásból kutatócsoportot alapít a Szegedi Tudományegyetemen.

ÉLŐ TÉVÉKÖZVETÍTÉSBEN AZ SZTE KÉT PROFESSZORA

Élőben közvetítette a magyar közszolgálati televízió a Bolyai-díj 2021. december 17-i ünnepi gáláját. E kitüntetett figyelem a hazai tudományos élet legmagasabb rangú díjának és az azt elnyerő Karikó Katalinnak, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiáját felfedezéseivel megalapozó világhírű biokémikusnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának szólt.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében rendezett ceremónián a kitüntetett munkásságát Szabó Gábor akadémikus, az SZTE professzora, a Bolyai Díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, az immár ugyancsak SZTE-professzor Karikó Katalin egykori évfolyamtársa méltatta. Hangsúlyozta: türelem és kitartás szükséges a sikeres kutatáshoz. Erre példa Karikó Katalin pályája, hiszen legalább 24 pályázatát utasították el, de ezekre is úgy tekintett, mint amelyekből tanulni lehet és kell.

„Korunk a tudományra épül és igényli a tudós ember megnyilatkozását, indítékainak, eszméinek, véleményének ismeretét is. Fel kell tehát fednünk önmagunkat, hogy a tudományt ne messzi tájképként, hanem testközelben szemügyre vehető emberi képletként váljék láthatóvá” – idézte Áder János köztársasági elnök annak a Selye Jánosnak a szavait, akinek a stresszről írott könyve meghatározó tanulsága lett Karikó Katalin életútjának.

Kariko_Katalin_Bolyai-dijas_JPN_3270_j

A Bolyai-díj, a neves magyar matematikust ábrázoló szobor és egy hatalmas virágcsokor átvételét követően – a hagyományoknak megfelelően – Karikó Katalin mondott köszönetet, s néhány sort írt a kitüntetettek könyvébe.

Késő este közösségi oldalán azzal a megjegyzéssel osztotta meg a ceremóniáról beszámoló első hírt, hogy „A Magyar Tudományos Akadémia székházában Áder János köztársasági elnök nagyszerű beszédében adta át nekem a Bolyai-díjat. Nagy megtiszteltetés ez számomra”.

Az idei Bolyai-díjat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKIH) mellett a MOL is támogatta.

(A Bolyai-díj Alapítvány sajtóközleménye itt olvasható.)

HELMHOLTZ-ÉREM 2022-BEN

Németországban 2021. december 17-én déltájt hozták nyilvánosságra, hogy a „Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét Karikó Katalin magyar biokémikus kapja úttörő biokémiai munkájáért. Kutatásaival megteremtette a hatékony mRNS-alapú terápiák s vakcináka alapját”. A sajtóhírben kiemelték, hogy az elismerést „különös tekintettel a SARS-CoV-2 elleni vakcinák”, azaz a mainzi BioNTech és az amerikai Moderna céghez kötődő oltóanyag gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulásával nyerte el.

csm_Helmholtz-Medaille_83570e5653_j

Részletesen – szegedi egyetemi tanulmányaira is kitérve – ismerteti Karikó Katalin életútját a németországi akadémiai kitüntetést bemutató sajtóközlemény.

Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin „kreatív és kitartó alapkutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt. A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat is bátorítja, akik kitartó kutatással és a mindenkori finnaszírozási prioritálsok mellett megalapozzák a későbbi, a társadalom javát szolgáló pályázatokat.”

AZ 1891-ben alapított Helmholtz-Medaille első négy díjazottját maga a névadó, Hermann von Helmholtz, a német orvos és fizikus javasolta az elismerésre. Az 1892-es első ceremónia óta – többek között – a Nobel-díjas agykutató Santiago Ramón y Cajal, a kvantumfizika megalapítójának tartott Max Planck, a philadelphiai születésű nyelvész, Noam Chomsky; két magyar származású vegyész, John C. Polányi és Somorjai Á. Gábor is elnyerte a kitüntetést. A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át. Karikó Katalin 2022. június 4-én, a Leibniz-napon, a németországi akadémián veszi majd át a Helmholtz-érmet.

KUTATÓTÁRSÁT MÉLTATTA „2021 HŐSE”

Kutatótársát, az SZTE alumnusát, Pardi Norbertet méltatta Karikó Katalin 2021. december 17-én 11 órakor kezdődő ünnepségen. Mint arról beszámoltunk: a Parlament épületében a házelnök, Kövér László adta át Pardi Norbertnek a Gábor Dénes-díj külhoni kategóriája elismerést.

OGY_211217_0728_j

A TIME a „2021. Év Hősei” közé választotta Karikó Katalint és három kutatótársát – írtuk meg SZTE Hírportálján 2021. december 14-én, azon a napon, amikor az SZTE kutatóprofesszora átvette a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elismerést.

Hetvenhez közelít Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora elismeréseinek száma.

SZTEinfo - Ú. I.
Fotók: Sahin-Tóth István, Jánossy Noémi

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek