Bezár

Hírarchívum

IMG_8692

A 92. Ünnepi Könyvhéten a jubileumait ünneplő Szegedi Tudományegyetem

A 92. Ünnepi Könyvhéten a jubileumait ünneplő Szegedi Tudományegyetem

2021. augusztus 26.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében csatlakozik a 92. Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatához. A 2021. szeptember 2–23. közötti eseményen közel 120 szegedi program várja az érdeklődőket – ezek közül félszáz beszélgetés a Szegedi Tudományegyetemhez kötődik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudománynépszerűsítés és az ismeretterjesztés is célja a hungarikumnak számító, immár 92. éve megrendezett Ünnepi Könyvhétnek. Az olvasás népszerűsítésére fókuszáló idei könyv ünnep Szegeden 2021. szeptember 2-án 16 óra 30 perckor nyílik meg a Szegedi Tudományegyetem központi épülete előtt, a Dugonics téren. A szeptember 23-án záruló program-sorozat fő szervezője a Somogyi-könyvtár, több éve kiemelt partnere az SZTE.


Unnepi_Konyvhet_sajtaj_20210826
Képgaléria a sajtótájékoztatóról

 

A 2021 augusztus 26-án 10 órakkor megrendezett 92. Ünnepi Könyvhét sajtótájékoztatóján Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója elmondta, hogy évek óta közös együttműködésnek köszönhető a program sikere, amelyben a Szegedi Tudományegyetem példamutató módon teljesít.


IMG_5287

 

A sajtótájékoztatón Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR munkatársa ismertette a programokat. Kiemelte, hogy a könyvhéten bemutatkoznak a kiadók, a Szegeden élő nemzetiségek.


IMG_5347

 

A Szegedi Tudományegyetem programjait Újszászi Ilona, az SZTE NKI munkatársa ismertette. Elmondta: a könyvünnepen 2014 óta „az SZTE utcára viszi a tudományt”, mert a Szegedi Tudományegyetem utcai színpadon is ízelítőt ad a kutatói műhelyekben, a laboratóriumokban, vagy az íróasztaloknál elért eredményekről. Az SZTE 2021 szeptemberében a Dugonics téri színpadon, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar termeiben félszáz könyves beszélgetésre várja az érdeklődőket.


IMG_5272

 

Az SZTE könyves programfolyamában hangsúlyt fektet az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulójára, a 2021-ben ünnepelt jubileumokra. A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében szerveződő könyves beszélgetések sorozatát a „Cimelia: A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára kincsei” című kiadvány bemutatója nyitja. Ugyancsak az egyetemi bibliotéka ad helyet a „Szent-Györgyi Albert politikai és közéleti tevékenysége Magyarországon” című kötethez kötődő műhelybeszélgetésnek. A korábbi könyvünnepek hagyományát folytatva idén is szó esik a kultikus helynek számító Dugonics téren a „Szegedi Tudományegyetem és elődei” című sorozatról. A SZAB székházbeli könyvbemutatókon – többek között – az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar jubileumi kiadványait ismerheti meg a közönség.


IMG_5318

 

Az SZTE mint – a QS világrangsorában – „Magyarország legjobb egyeteme” a diákok megszólítását a könyvünnepen is fontosnak tartja. Az SZTE folytatja a szegedi iskolákban a rendhagyó könyves tanórák sorozatát. Idén – mint „zöld egyetem” – a digitális kultúra népszerűsítését is fölvállalja. A középiskolákban bemutatkozik az SZTE Klebelsberg Könyvtár 3 virtuális kurzusa. Az SZTE 2021/2022. centenáriumi tanévére hangol az „Egyetem Szegeden”, a „Klebelsberg Kuno élete és munkássága”, valamint a „Szegedi tudósok hálózatban” kurzus. Az egyetemi bibliotéka honlapjáról érhető el az a virtuális kiállítás is, amely az életünket megváltoztató koronavírus-pandémia idején világhíressé lett Karikó Katalin, az mRNS-alapú vakcinát kutatásaival megalapozó tudós, az SZTE alumnája életével és munkásságával kapcsolatos információk gazdag tárháza.


IMG_5280

 

A Szegedi Tudományegyetem könyves beszélgetések sorozata záróeseménye az „V. Magyar Könyvkiadók Napja – Évfordulók emlékezete”, amelyet az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szervez szeptember 22–23. között.

 

A 92. Ünnepi Könyvhéten az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által szervezett programok ajánlója megtalálható az SZTE Hírportálján itt és az Eseménynaptárban.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna, SZTE NKI


A 2021. évi könyvünnepről írtuk:


SZTEPress néven indít könyvkiadót a Szegedi Tudományegyetem


Minden korosztályt megszólít az SZTE a 92. Ünnepi Könyvhéten

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek