SZTE Info

SZTE_THE_2021

Ismét előkelő helyen áll az SZTE a THE világrangsorában

A 2020. szeptember 2-án közzétett Times Higher Education World University Rankings listán megtartotta tavalyi helyét az SZTE: továbbra is a 801-1000. helyen áll a felsőoktatási intézmény. A kutatás minősége alapján az SZTE a legjobb vidéki egyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

93 ország több mint 1500 egyetemét vizsgálta meg 2021-es rangsorában a brit Times Higher Education, mely évről-évre kiadja a világ top egyetemeinek listáját. A 2020. szeptember 2-án közzétett rangsorban az SZTE a 801-1000. helyen szerepel, így megtartotta tavalyi pozícióját a Tisza-parti universitas. A vizsgált értékek közül a nemzetköziség a legerősebb mutatója az intézménynek, emellett kiemelkedik a vidéki egyetemek közül a kutatás minőségében is. A 2021-es listára 9 magyarországi egyetem került fel.


A rangsor összeállításánál 13 mutatót vettek figyelembe 5 csoportba osztva: a tanulási környezet, a kutatás minősége, az idézettség, az iparból származó jövedelem, és a nemzetköziség. Az első három szempont 30-30%-os, az ipari bevétel 2,5%-os, a nemzetköziség pedig 7,5%-os súllyal számít be a teljes pontszámba.


A tavalyi évhez képest szinte minden mutató értéke javult, ami arról tanúskodik, hogy az SZTE sikeresen tartja a lépést a nemzetközi mezőny dinamikus fejlődésével. A THE szerint a vidéki egyetemek közül az SZTE-n a legjobb a kutatás minősége.


A teljes rangsor itt érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.