SZTE Info

KM_nyito

Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika professzora, dr. Katona Márta átvette díszpolgári kitüntetését

Az 1956-os forradalom emlékére rendezett, október 23-ai ünnepi közgyűlésen vehette át Szeged város idei díszpolgári címét dr. Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Schoepf-Merei-, és Batthyány-Srattmann László-díjas professzora, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Katona Márta 1976-ban végezte el a Szegedi Orvostudományi Egyetemet, majd ezt követően a Gyermekgyógyászati Klinikán kezdett el dolgozni. Az intézményben – megszakítás nélkül - 44 éve gyógyítja a gyermekeket, pályája legnehezebb és legcsodálatosabb időszaka az a két évtized volt, amikor az újszülött intenzív osztályt vezette.


SZTE_Sajto-2


A díszpolgári elismerés apropóján márciusban készült interjúnkban így fogalmazott: „Elmondhatatlanul boldog vagyok és köszönöm! Szeged számomra nagyon sokat jelent. Minden ehhez a városhoz köt, ennek a városnak a szellemisége, kultúrája és az egész légköre meghatározó. Az egyetemi tanulmányaim, a férjem, a családom, a gyerekeim jó iskolái, a munkahelyem és most ez az óriási megbecsülés. Nehéz megfelelő szavakat találni, hogy mindez milyen örömet és megtiszteltetést jelent nekem.”


SZTE_Sajto-3


Az ünnepi közgyűlésen a díszpolgári cím mellett Pro Urbe díjat vehetett át még két egyetemi oktató: dr. Géczi József Alajos nyugalmazott címzetes egyetemi docens, az SZTE Állam és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének oktatója, valamint Prof. dr. Pál József irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Szegedi Olasz Kulturális Központ és az SZTE Olasz tanszékének volt vezetője.

 

Katona Mártával márciusban készült interjúnk az alábbi linken érhető el:

https://u-szeged.hu/sztemagazin/2020/szeged-idei-diszpolgara

 

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.