Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZAB_atado_2020.10.21_1_of_11

Impozáns külsőt kapott az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza

Impozáns külsőt kapott az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza

2020. október 26.
2 perc

Megújult az az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházának homlokzata. A nettó 50 millió forint beruházás – többek között – az árkádok elektromos hálózatának felújítását, a homlokzati elemek restaurálását, az öntöttvas elemek felújítását és az ablakok belső hőszigetelését foglalta magába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A dél-alföldi régió tudósainak, a Magyar Tudományos Akadémiához és a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont a szegedi SZAB-székház. Az egykori Hungária szálló impozáns épülete 1967 óta az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza. A szegedi Somogyi utca 7. szám alatti épület homlokzati része és az Oskola utca felöli árkádjai nettó 50 millió forintból újultak meg.


SZAB_szekhaz_szep_2020.10.21_34_of_61

 

A SZAB-székház újjászületése alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az épülethez tartozó árkádok alatt az eddig baloldalon elhelyezett öntöttvas világító testek átkerültek a másik oldalra.


SZAB_atadon_2020.10.21_5_of_11


A homlokzati címert Bánvölgyi László szobrászművész és restaurátor alkotta újra, a homlokzat színét az Országos Műemlékvédelmi Hivatal szakértője és Vesmás Péter Ybl-díjas építész, tervező közösen választotta ki.

 

SZAB_homlokzat_2020.10._21


– Az öntöttvas erkély és az ereszcsatorna is megújult, bár a nem hozzáértők számára befejezetlennek tűnhet – fogalmazott a kivitelezést vezető cég, a Treborum Kft. ügyvezetője, Székely Róbert.


SZAB_2020.10.21_35_of_61


Az oxidációs folyamat hatására összhangba kerülnek a színek. A harmónia jegyében az eddig fehér nyílászárók zöld színt kaptak, s ezzel összhangban az eddig szürke lábazat is zöld színnel újult meg.


SZAB_arkad_sz_2020.10.21_41_of_61

Tizenkét cég, 50-60 munkatársa vett részt a SZAB-székház felújításában.

 

– A felújítás az 50 millió forintos nettó költséghatár alatt valósult meg – hangsúlyozta König Marianna, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója.

 

Szeged ikonikus épületének históriáját összefoglalva Krisztin Tibor akadémikus, a SZAB új elnöke, az SZTE professzora megköszönte a kivitelezők lelkiismeretes munkáját.

 

– A műköveket vízhatlan anyaggal vontuk be, az erkélykorlát homokszórást kapott, az árkádok alatt pedig az elektromos hálózat is megújult – emelte ki Székely Róbert. A Treborum Kft. ügyvezetője az átadó rendezvényen örömét fejezte ki, hogy részese lehetett a SZAB-székház restaurálásának. – A SZAB-székház renoválásával, jelképeinek restaurálásával belophattuk magukat Szeged történelemkönyvébe.

 

 

SZTEinfo – Zombori Anett

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek