SZTE Info

zenei_flashmob_TIK

Flashmobot tartott az SZTE BBMK a TIK-ben

Október 1-je a Zene Világnapja. Ebből az alkalomból tartottak zenei flashmobot a TIK-ben az SZTE BBMK hallgatói, Szecsődi Ferenc, a kar oktatójának vezetésével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zenei flashmobot tartott a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara a Zene Világnapja alkalmából a TIK-ben, 2020. október 1-jén. A BBMK Szegedi Hegedű Együttesét Szecsődi Ferenc, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész vezette. A formációban hegedült Somogyi Kinga, Dudás Virág Ervin, Brezovszki Gergő, Pásztor Teréz és Liptai Enikő. A résztvevők Demeter Dóra, a BBMK hegedű előkészítős diákjának különszámát is hallhatták.


Az UNESCO 1975-ben nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává Yehudi Menuhin kezdeményezésére. A hegedűművész szerint a csöndet meg kell becsülni, az ezerarcú muzsikát pedig azért fontos megismerni, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.