SZTE Info

weboldal_nyito_facebook_kompatibilis_terkep-02

Az SZTE COVID-ellátása zavartalanságát is segítik az ideiglenesen elköltöztetett klinikák

A SZTE a Járványügyi Ellátó Központ Kálvária sugárúti épületéből - a koronavírus járvány második hullámának nagyobb betegbeáramlásához igazodva és a járványhelyzet biztonságos kezelésének érdekében – ideiglenesen több klinikai egységet másik telephelyre költöztetett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem már a tavaszi koronavírus-járvány elleni átgondolt és sikeres védekezés idején kidolgozta a várhatóan nagyobb betegbeáramlással számoló második járványhullám kezelését biztosító stratégiát, elindította az ehhez szükséges fejlesztéseket. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) a régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézmény-komplexumaként már eddig is hatalmas erőfeszítéseket tett a koronavírus fertőzött betegek ellátása érdekében, és folyamatosan növekedő COVID-fertőzött betegszám arányaihoz igazodva növeli, illetőleg alakítja kapacitásait.


- Ennek érdekében több klinikai egységben jelentős átszervezés történt és történik jelenleg is. Fontos szempont, hogy minden beteg megkapja a megfelelő egészségügyi ellátást - fogalmazott Prof. dr. Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, az egyetem Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság elnöke. Elmondta, hogy mindezek részeként a régi I. sz. Belgyógyászati Klinika Korányi fasori épületében egy nagykapacitású COVID-ellátó centrumot alakítottak ki, a tavaszi járványhelyzet idején pedig a Kálvária sugárúton kialakított Járványügyi Ellátó Központot is tovább fejlesztették.


A járványügyi ellátás biztonsága, a betegutak tisztasága érdekében egyes klinikai egységek ideiglenesen új helyre költöztek, a részletekről a mellékelt térkép és szöveges ismertetés ad pontos eligazítást, amelyeket ide kattintva érhetnek el.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.