SZTE Info

finnugor_nyito

Nemzetközi projektben az SZTE Finnugor Tanszéke és az Udmurt Állami Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem Finnugor Tanszéke is résztvevője annak a nemzetközi projektnek ("Oroszország a tudományos és kulturális párbeszédben"), melynek célkitűzése az orosz nyelv fejlesztése és népszerűsítése a modern világban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt során megvalósuló nemzetközi fórum fő célja gyakorlatorientált párbeszéd kialakítása az Orosz Föderáció és a külföldi államok tudományos és oktatási szférájának képviselői között.

A szegedi Finnugor Tanszék „Az orosz nyelv és az Orosz Föderáció népeinek nyelve” alprogramhoz kapcsolódik, hiszen a magyar nyelv rokon nyelveinek többségét Oroszország területén beszélik, s közülük számos nyelv erősen veszélyeztetett státuszú. A szegedi tanszék több évtizede együttműködik az Udmurt Állami Egyetem finnugor tanszékével oktatói és hallgatói cserék, részképzések és közös nyelvészeti terepmunkák formájában.


A Dialog2020 projektről részletesen itt olvashatnak.


finnugor


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.