SZTE Info

borito_11_06

Középiskolások online szakmai látogatása a Mérnöki Karon

Az SZTE Mérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanácsa középiskolás diákok részére online szakmai látogatást szervezett a karra 2020. november 6-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényt Dr. habil. Bíró István, a Mérnöki Kar dékánja nyitotta meg. Köszöntőt mondott Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója, Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Baranyi Irén, a Soroptimist Club Szeged elnöke.1a1_450x330


Ezt követően a kar tehetséggondozásért felelős dékáni megbízottja és egyben a rendezvény főszervezője Dr. habil. Zsótér Brigitta ismertette a Mérnöki Kar képzési választékát.

 

A Tudományos Diákköri Tanács titkára, a rendezvény társszervezője, Joóné Muhi Piroska bemutatta a TDT munkáját, rendezvényeit, jelentőségét a kar és a hallgatók életében.2a1_450x330


A résztvevők online bejárhatták az Irányítástechnika- és a Robotika labort Mészáros Attila tanszéki mérnök, valamint a Diagnosztika labort Forgács Endre mesteroktató vezetésével.


4a1_450x330


Az érdeklődők betekintést kaptak a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub működésébe Dr. Bencsik Dóra adjunktus, Olár Boglárka és Kathi Lehel Konrád hallgatók segítségével.


5a1_450x330


A duális-, a kooperatív képzésekről, valamint a pneumobil tervezésről, építésről és a versenyekről Dr. Péter-Szabó István, a kar duális és kooperatív képzésért felelős dékáni megbízottja tartott előadást.


6a1_450x330


A résztvevőket néhány perces videóval üdvözölte az SZTE Junior Akadémia irodavezetője, Kemény Zsanett.

 

A csokoládé készítés folyamatával ismerkedhettek meg a résztvevők Dr. habil. Gyimes Ernő egyetemi docens és Csercsics Dóra tanszéki mérnök bemutatójának köszönhetően.


7a1_450x330


Bagi Bence, Major Dóra, Újvári Gréta és Zaka Norbert tudományos diákköri munkába bevont hallgatók előadást tartottak a kutatási témáikról, az ösztöndíj lehetőségekről, a konferencia szereplésekről, az Alma Materről, a mentor programról, valamint a külföldi hallgatói mobilitásokról.


8a1_450x330


A Transzportfolyamatok laborokat Dr. habil. Kertész Szabolcs egyetemi docens és Jákói Zoltán PhD hallgató mutatta be.


9a1_450x330


A rendezvény végén a szervezők megköszönték a program előkészítésében, megszervezésében és lebonyolításában résztvevő kollégák segítségét és invitálták a részvevő középiskolásokat a kar jövőbeli rendezvényeire: a nyílt napokra és a kari Tudományos Diákköri Konferenciákra.

 

A rendezvény finanszírozásában közreműködött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetségprogram „A hazai Tudományos Diákköri műhelyek rendezvényeinek támogatása” című és NTP-HHTDK-19-0001 számú pályázaton keresztül.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.