Bezár

Hírarchívum

SZTE_MK_kozos

Innovatív megoldásokkal nyert az SZTE MK két csapata a Hackathonon

Innovatív megoldásokkal nyert az SZTE MK két csapata a Hackathonon

2020. november 10.
3 perc

Elsöprő sikert aratott az SZTE Mérnöki Kara a 2020-as „Élelmiszeripari modernizáció a digitalizáció és az Ipar 4.0 eszközeivel Hackathonon”. Különböző innovatív megoldásokat kellett kidolgozniuk az egyetemistáknak. Az SZTE MK mindkét csapata felléphetett az online platformon rendezett vetélkedő győzteseinek képzeletbeli dobogójára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A városi élelmiszer-ellátó láncok átalakítása az élelmiszer veszteségek csökkentse érdekében digitalizációs megoldásokkal. Ez volt a témája annak az innovációs projektversenynek, amelyet a magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. az EIT Food-dal és az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendezett. A 2020. november 6. és 8. közötti speciális üzleti ötletversenyen két csapatot indított a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara.


kozos_1


Az online platformon megrendezett Hackathonon különböző innovatív megoldásokat kellett kidolgozniuk a csapattagoknak. Az immár második alkalommal megrendezett vetélkedőn a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar két csapata nyerte meg az első két helyezést.

 

Az első helyezett az SZTE-MK 2. csapata lett. A team tagjai: Illyés Nikolett, Lennert József Richárd, Lisku Áron, Nagy László, Rózsa Veronika, Takács Ágota.


MK_verseny_4


A második helyezett az SZTE-MK 1. csapata, melynek tagjai: Csík Dominik, Gál Róbert, Kondorosi Gréta, Ritecz Ákos, Szerencsés Szabolcs, Újvári Gréta. A hallgatókat segítették az SZTE MK mentorai: élelmiszeriparból Dr. Bencsik Dóra adjunktus, műszaki területről Mészáros Attila tanszéki mérnök, valamint Prof. Dr. Bánáti Diána CSc. egyetemi tanár is készségesen fogadta a diákok kérdéseit.


MK_verseny_3


Az SZTE MK győztes csapata egy olyan applikációt dolgozott ki, amely a megfelelő technológia háttér biztosítása esetén jelentősen hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A feladatot úgy próbálták megoldani, hogy a csapat egyik fele az élelmiszeripari szempontokat dolgozta ki, másik fele pedig a műszaki részt. Így mindenki a feladat azon részén dolgozott, amihez tényleg értett. A kialakult két kisebb csoport folyamatos kommunikációval biztosította, hogy mindenkinek legyen feladata és senki se végezzen felesleges munkát.


MK_verseny_2


A dobogó második helyét elfoglaló SZTE MK-s csapat megoldása egy olyan szolgáltatás, ami összeköti a fogyasztókat a helyi kistermelőkkel. Ez a szolgáltatás a mesterséges intelligencia segítségével olyan recepteket ajánlana fel, amelyek elkészítésében a helyi kistermelők szezonális jó minőségű alapanyagait és a felhasználó saját étkezési szokásait veszi figyelembe. A tudatos vásárló ezáltal a hét bármelyik napján hozzá tud jutni a helyi kistermelők által nyújtott élelmiszerhez anélkül, hogy kapcsolatba kelljen kerülnie az eladókkal, vagy hogy időt kelljen töltenie a hétvégi piaci bevásárlásokkal, mellette pedig személyre szabott, étkezési és diétás céljainak megfelelő recepteket kapna.


A csapatmunka az SZTE MK mindkét dobogós csapata esetében nagyon jól ment. Már az elején sikerült egy megfelelő ötletet kigondolniuk és ezt követően a feladatokat is jól felosztották. A megoldásra adott határidő a részvevők szerint rendkívül szoros volt, ebből adódóan akadtak feszültebb pillanatok, de végül sikerült higgadtan és megfelelően kezelniük az adott helyzeteket ezzel is erősítve a csapat egységét.


MK_verseny


Az SZTE MK hallgatói azoknak ajánlják a megmérettetést, akik szeretik a szoros határidejű, feszültebb versenyeket és nagyobb kihívásokban szeretnék megmérettetni a tudásukat, emellett pedig képesek csapatmunkában kompromisszumosan dolgozni. Egy ilyen vetélkedő természetesen mindenkinek ajánlható, aki a szabad hétvégéjén szeret mélyen elgondolkodni különböző dolgokon. Az SZTE MK hallgatói úgy vélik, a vetélkedés velejárója a jó élmény egy olyan versenyen, ahol barátokra is szert tehetnek.


Szöveg: SZTEinfo – Újvári Gréta

Fotók: SZTE-MK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek