SZTE Info

IMG_7373

"Élj hosszabban!" - Lezárul a hároméves LIVE LONGER kutatási program

November végén zárul a Szegedi Tudományegyetem és további három orvosegyetem közreműködésével létrejövő, 1,4 milliárd európai uniós forrásból megvalósuló LIVE LONGER kutatási program, amelynek részleteiről az SZTE-n online módon megrendezett sajtónyilvános projektzáró konferencián számoltak be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A négy orvosképző egyetem (az SZTE mellett a Pécsi, a Debreceni és a Semmelweis Egyetem) együttműködésével létrejövő LIVE LONGER nevű kutatási program sajtónyilvános záró konferenciáját, a COVID-19 pandémia miatti korlátozásokra való tekintettel online módon tartották meg a héten a Szegedi Tudományegyetemen. Az EFOP-3.6.2-16-2017-00006 azonosító számú projektben, közel 1,4 milliárd forintból megvalósuló hároméves kutatás szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.


IMG_7364


Prof. Dr. Rakonczay Zoltán, az SZTE Kórélettani Intézet vezetője elmondta, hogy a gyomor-bélrendszer, a szív és a vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és életesélyeinek növelése volt a kutatás célja. A molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig átfogta az orvostudományok teljes vertikumát a munkaprogram.


IMG_7376


A Live Longer, azaz élj hosszabban mottójú pályázatban vizsgálták többek között a krónikus szívizom-károsodás és az inzulinrezisztencia molekuláris mechanizmusát, a hasnyálmirigy gyulladás genetikai hátterét, valamint az agyvérzéshez, az érelmeszesedéshez és a cisztás fibrózisban szenvedő páciensek tüdőkárosodásához vezető kórélettani folyamatokat. A projekt eredményei hozzájárulnak a vizsgált betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, és segítik a korai felismerést és terápiát. A résztvevő egyetemek előreláthatólag jelentős Európai Unió által támogatott pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni a kutatási eredmények jóvoltából.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.