Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_KKOlvasoterem

Távolról is elérhető, segíti olvasóit az SZTE Klebelsberg Könyvtár

Távolról is elérhető, segíti olvasóit az SZTE Klebelsberg Könyvtár

2020. március 20.
4 perc

Korlátozott lehetőségek közt és kicsit megváltozott módokon ugyan, de továbbra is igyekszik ellátni legfontosabb feladatát, olvasóinak szakirodalommal való ellátását az SZTE Klebelsberg Könyvtár. „S E G Í T H E T Ü N K ? ? ?” – kérdezik az egyetemi bibliotéka könyvtárosai. Körlevelükben a „Tisztelt Oktatók és Kedves Hallgatók!” választ kapnak a „Hogyan?”-ra is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE polgárai eddig korlátozott módon bemehettek az SZTE Klebelsberg Könyvtárba, de erre 2020. március 23-tól nem lesz lehetőségük. A változásokról és az egyetemi bibliotéka online használatának a lehetőségeiről részletes információ olvasható az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján is.

 

„Néhány könyvtáros már távmunkában dolgozik, de őket is elérhetjük online módokon, leginkább email útján” – adja hírül az SZTE Klebelsberg Könyvtár körlevele, amely elérhető itt.

Az egyetemi bibliotéka könyvtárosai hangsúlyozzák, hogy megváltozott módszerekkel, de továbbra is igyekeznek ellátni szakirodalommal az SZTE oktatóit és hallgatóit.



Elérhető források

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár online szolgáltatásainak sokasága – természetesen – továbbra is működik az intézmény honlapján (http://www.ek.szte.hu/) keresztül. De: kiemelik a – katalógus mellett – online is elérhető forrásokat és adatbázisokat.

"Most fontosabb, mint valaha a Contenta repozitórium-rendszer elérése (http://www.ek.szte.hu/contenta-repozitoriumok/), bennük sok-sok ezer potenciális szakirodalommal" - vélik a könyvtárosok.

Az ezzel kapcsolatos kérdésekhez az olvasóknak a contenta@ek.szte.hu cím használatát javasolják.

 

Egyetemi tananyag Archívum

A fenti lehetőségek közül is kiemelkedik ebben a helyzetben, az Egyetemi Tananyag Archívum, az ETA. Ez az a központi platform, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen keletkezett, és folyamatosan keletkező elektronikus tananyagok központi gyűjtőhelyeként működtet az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

Az SZTE Elektronikus Tananyag Archívum (http://eta.bibl.u-szeged.hu) gyűjtőkörébe tartozik minden SZTE-n keletkező, oktatással kapcsolatos tananyag és ezekhez kapcsolódó segédanyag. Ezek letölthetőek és hallgatónak és oktatóknak egyaránt használhatóak!

 

Az SZTE-s hallgatók, oktatók számára elérhetőek az SZTE Klebelsberg Könyvtár előfizetett e-forrásai a proxy-szolgáltatás keretében.

További lehetőségek:

a hallgatók számára javasolt forrásaink és szolgáltatásaink

az oktatók számára javasolt forrásaink és szolgáltatásaink

 

Elérhető segítség

Az elmúlt időszakban azon voltak az egyetemi bibliotéka könyvtárosai, hogy minél több csatornán eljussanak a segítségnyújtás vonalán is olvasóikhoz. Ezek zöme ma is működik és rendelkezésre áll. Tehát a SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai várják a kérdéseket, a keresendőket és a problémákat.


Miben és hogyan segíthet egy könyvtáros távolról az egyetemi bibliotéka olvasójának?


Vannak online felületek is, mint például a korlátozott idősávban működő, de azonnali chat-szolgáltatás a honlapról, a gondok felvetéséhez online kérdések űrlapja: http://www.ek.szte.hu/kerdes_uzenet/, és a tájékoztató ügyelet is működik a +3662/546-633 telefonszámon és az info@ek.szte.hu email címen.

Tematikus tájékoztatást is biztosítanak az SZTE Klebelsberg Könyvtár szakreferensei, a következő témákban és címeken: http://www.ek.szte.hu/az-on-konyvtarosa/

A könyvtárosok javasolják az e-mailes elérést, mert a telefonon adhatónál jóval bővebb tájékoztatásra van lehetőség.


Az SZTE kutatóinknak a megszokott Szerzői eszköztár oldalt (http://szerzoknek.ek.szte.hu/) ajánlják, ahol szintén megtalálják az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársait például tudományos szakirodalmi kérdésekben. Az egyetemi bibliotéka tudományos kutatást kiszolgáló egyéb tevékenységei is folynak, ha segítségre van szükség például az MTMT, az OA és hasonló ügyekben, akkor a SZTE Klebelsberg Könyvtár szokásos csatornáin megtalálhatóak a könyvtárosok.

 

„Ne feledjék, aktuális hírcsatornáikat sem, a Facebookon, a Twitteren és az Instán is ott vagyunk” – hangsúlyozzák levelükben az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai. Olvasóiknak azt ajánlják: „Figyeljék a honlapunk nyitóoldalának alját is, lent a híreket, ahol a legfontosabb dolgokról, változásokról friss információk lehetnek.”

 

Kölcsönzés, bizonytalan időre

„Az egyetemi polgárok és a város olvasói előtt könyvtárunk bizonytalan ideig zárva tart” – kezdődik az SZTE TIK-beli bibliotékájának tájékoztatója. Tehát az olvasók belépése a könyvtár területére, valamint a kölcsönzés, a könyvek visszavétele nem lehetséges.

„Késedelmi díjat a bezárási időszakra nem számítunk fel, az időközben lejáró példányok visszahozatala is a következő nyitási napra tolódik.” A kikölcsönzött kiadványok állapotát itt lehet ellenőrizni.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár olvasóinak a kérdéseit elektronikus levélben az info@ek.szte.hu címre várják. Az ide érkező levelekre 24 órán belül igyekeznek válaszolni a könyvtárosok, de az egyetemi bibliotéka chat szolgáltatása is elérhető lesz a már megszokott üzemidőben.

 

A Szegedi Tudományegyetem kapcsolódó intézkedései a következő oldalon érhetőek el.

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk:

„Házhoz megy” az egyetemi könyvtár és az archívum

SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár használati információk

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek