SZTE Info

A mitológia születéséről tanulhattak a középiskolások az SZTE Junior Akadémián

Zeuszban és Havas Jonban több a hasonlóság, mint azt elsőre gondolnánk – tudta meg a hallgatóság Gyenge Zoltán professzortól, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszék vezetőjétől, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjától az SZTE Junior Akadémiai Esték előadásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különleges témát visz el a középiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Junior Akadémia (SZJA) a minden hónap első szerdáján esedékes SZTE Junior Akadémiai Esték című programsorozatán. A mitológia születése – Zeusztól a Trónok harcáig címmel Gyenge Zoltán professzor, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) dékánja adott elő az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola dísztermében 2020. március 4-én.


Miben rejlett Sziszifusz büntetésének súlyossága? Mit jelképezett Antigoné a görög mitológiában? Hogyan döbbent rá a modern kor embere a 19. században arra, mennyire hiányzik a mitológia az életéből? E kérdésekre is válaszolt Gyenge Zoltán, az SZTE BTK Filozófia Tanszékét vezető egyetemi tanár az SZTE SZJA előadásán, így felkeltette a diákok érdeklődését a tudományterület iránt.


– A mitológiahiány jellemző a mai kor emberére is – fogalmazott a professzor, aki szerint ezzel magyarázható például a George R. R. Martin regényfolyamán alapuló Trónok harca című filmsorozat elsöprő világsikere, amelynek történetvezetése sokban hasonlít a görög mitológiához, és olyan, az emberiséget a kezdetektől foglalkozó kérdésekkel foglalkozik, mint például az idegentől való félelem.


Az SZTE Junior Akadémia elnöke, Badó Attila professzor (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar) köszöntötte a hallgatókat, és tájékoztatta őket az SZJA által kínált továbbtanulást segítő lehetőségekről. A program végén pedig Sándor Klára, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéket vezető egyetemi tanár, az SZTE BTK dékánhelyettese népszerűsítette az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szakjait.


SZTEinfo – B. L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.