Bezár

Hírarchívum

A mitológia születéséről tanulhattak a középiskolások az SZTE Junior Akadémián

A mitológia születéséről tanulhattak a középiskolások az SZTE Junior Akadémián

2020. március 09.
2 perc

Zeuszban és Havas Jonban több a hasonlóság, mint azt elsőre gondolnánk – tudta meg a hallgatóság Gyenge Zoltán professzortól, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszék vezetőjétől, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjától az SZTE Junior Akadémiai Esték előadásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különleges témát visz el a középiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Junior Akadémia (SZJA) a minden hónap első szerdáján esedékes SZTE Junior Akadémiai Esték című programsorozatán. A mitológia születése – Zeusztól a Trónok harcáig címmel Gyenge Zoltán professzor, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) dékánja adott elő az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola dísztermében 2020. március 4-én.


Miben rejlett Sziszifusz büntetésének súlyossága? Mit jelképezett Antigoné a görög mitológiában? Hogyan döbbent rá a modern kor embere a 19. században arra, mennyire hiányzik a mitológia az életéből? E kérdésekre is válaszolt Gyenge Zoltán, az SZTE BTK Filozófia Tanszékét vezető egyetemi tanár az SZTE SZJA előadásán, így felkeltette a diákok érdeklődését a tudományterület iránt.


– A mitológiahiány jellemző a mai kor emberére is – fogalmazott a professzor, aki szerint ezzel magyarázható például a George R. R. Martin regényfolyamán alapuló Trónok harca című filmsorozat elsöprő világsikere, amelynek történetvezetése sokban hasonlít a görög mitológiához, és olyan, az emberiséget a kezdetektől foglalkozó kérdésekkel foglalkozik, mint például az idegentől való félelem.


Az SZTE Junior Akadémia elnöke, Badó Attila professzor (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar) köszöntötte a hallgatókat, és tájékoztatta őket az SZJA által kínált továbbtanulást segítő lehetőségekről. A program végén pedig Sándor Klára, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéket vezető egyetemi tanár, az SZTE BTK dékánhelyettese népszerűsítette az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szakjait.


SZTEinfo – B. L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek