SZTE Info

Megkezdődött a H2020 információs pontok együttműködése

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020. február 13-án az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázatban kijelölt H2020/ Horizont Európa információs pontok részére megtartotta első, az együttműködést indító megbeszélését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A programot Csuzdi Szonja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) nemzetközi főosztályának NCP főosztályvezetője nyitotta meg, majd ezt követően Kápli Balázs, jogi és pénzügyi szakember beszélt a kockázatfinanszírozáshoz jutás lehetőségeiről.

A rendezvényen a nyertes Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázatok képviselői, valamint a Horizon 2020 Nemzeti Kapcsolattartói Hálózatának képviselői vettek részt. A Szegedi Tudományegyetemet a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, valamint a Projektmenedzsment Igazgatóság munkatársai képviselték.

 

A találkozón bemutatkoztak a H2020 hálózat nemzeti kapcsolattartói is. Csiszár Anita Európa a változó világban témakör pályázati lehetőségeit ismertette, Kolossváryné Dr. Juhász Györgyi pedig a kutatási infrastruktúrákat érintő nyitott lehetőségeket mutatta be. Tóth Orsolya, az éghajlatváltozáshoz, az erőforrás-hatékonysághoz kapcsolódó pályázatokról beszélt, Mészáros Gergely, a Nemzetközi Főosztály munkatársa a nanotechnológia világát érintő lehetőségeket ismertette. Ezt követően Dr. Horváth Klára a demográfiai változások és jólét témájába tartozó nyitott pályázatokat mutatta be. A rövid ismertetőket Jeney Nóra, a Horizon Europe osztály vezetőjének gondolatai zártak. A nemzeti kapcsolattartók elmondták, hogy a Horizon Europe keretprogram kapcsán törekvés, hogy a társadalomtudományi terület nagyobb hangsúlyt kapjon. A projektekben a jövőben is kiemelten fontos lesz a társadalom bevonása.

A résztvevők bemutatkozását követően, Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese tartott előadást. – Magyarország a Horizon 2020 keretprogramban való eredményességet tekintve az „EU-13” országok között a harmadik helyen, de az „EU-15” országok után helyezkedik el a 1197 darab támogatott pályázati részvétellel és a 300 millió euró megítélt támogatással. Cél ezen értékek megháromszorozása 2030‑ra – fogalmazott. Kiemelten fontos az együttműködés és a partnerség. Élő hálózat szükséges az egyetemek és a Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat között – hangsúlyozta. A cél a hazai kutatók ösztönzése a nemzetközi infrastruktúrákhoz való hozzáférésre. A tervek szerint meghirdetésre kerül az Élvonal pályázat, amelynek célja az egyéni kutatói pályázatokban sikeresen szereplő, jól teljesítő kutatók támogatása – emelte ki.


A Horizon 2020 keretprogram pályázati felhívásai 2020-ban zárulnak. További információ itt.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.