SZTE Info

Legényesezz otthon!

A kihívást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kezdeményezésére Sánta Gergő Harangozó-díjas táncművész indította el az interneten, és már több ezer legény és férfi táncolta el telefonjának kamerája előtt a saját legényesét itthon és a határokon túl.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A táncosoknak 6 szabadon választott kalotaszegi legényes pontot kell bemutatniuk, és meg kell nevezniük három embert, akiknek szintén teljesíteniük kell a kihívást.


A kalotaszegi legényes a néptáncban a táncok királya, Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, Zsuráfszky Zoltán szerint egy adrenalinbomba, mert másodpercek alatt kell kitalálni a következő lépést, és közben fokozni a táncot, amelyet nagy ugrásokkal kell zárni. Azért is nagyon nehéz, mert a táncosoknak hatalmas tánctudással és jó dramaturgiai érzékkel kell rendelkezni hozzá, hogy a pillanat hevében a maximumot hozzák ki az improvizációkból.


A mostani kihívást hat ponttal indították el. A néptánc alapelemei az úgynevezett pontok, minden pont az adott zenei periódusnak megfelelő hosszú, az egyes táncszakaszokat lezáró formulákkal fejezik be.


A mozgalmat indító Sánta Gergő legényese itt tekinthető meg. A Facebookon talált többi produkció közül pedig itt van nagy kedvencünk, Chifor Lénárd elképesztően dinamikus tánca.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.