Bezár

Hírarchívum

IMG_6745

Még idén elkezdődhet az egyetemi atlétikai centrum kialakítása

Még idén elkezdődhet az egyetemi atlétikai centrum kialakítása

2020. március 20.
2 perc

A Dél-Alföldön egyedülálló atlétikai centrum épül több mint másfél milliárd forint állami támogatásból a Szegedi Tudományegyetemen. A Hattyas sori egykori laktanya területén – többek között – pályavilágítással felszerelt 400 méteres 8 sávos rekortán borítású atlétika pálya, fedett futófolyosó és a technikai számokat kiszolgáló salakos súlylökő pályák, füvesített diszkosz- és kalapácsvető dobópálya kap helyet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kormányzati támogatásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően egy 8 sávos, 400 méteres rekortán borítású atlétika pálya, fedett futófolyosó, kettő salakos súlylökő pálya, egy 400 fős lelátó, füvesített diszkosz- és kalapácsvető dobópálya, kondicionáló terem, magasugró pálya, 40 és 20 fős öltözők, irodák és sportorvosi helyiségek is helyet kapnak az új atlétikai centrumban – tudtuk meg Dr. Fendler Judittól. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta: már lezajlott a koncepcióterv eljárása, az engedélyes- és kiviteli tervek beszerzésére, jelenleg a tervezésre vonatkozó szerződéskötés zajlik. 2021 harmadik negyedévére pedig a műszaki átadás is megtörténhet.


IMG_6740


– Fontos és jelentős mérföldkőhöz érkeztünk az egyetemi sportberuházásokban, hiszen Szent-Györgyi Albert már 1930-ban megfogalmazta, hogy „szükségünk van az egyetemen egy minden szükségletet kielégítő egyetemi sporttelepre, tornacsarnokra, felszerelésekre.”A szegedi egyetem atlétikai centruma nemcsak az egyetemi igényeknek felel majd meg, hanem az egész Dél-Alföldön is egyedülálló színvonalú lesz. A korunk igényeinek megfelelő sportlétesítmény elsősorban az atlétika sportág felkészítő edzéseit és versenyeztetését szolgálja. A központ az oktatás mellett az egyetemen folyó sportegészségügyi kutatásoknak is megfelelő hátteret biztosít – fogalmazott a kancellár. Hozzátette: nemcsak az épületet alakítják ki, hanem parkolókat és járdákat is, sőt atlétikai sporteszköz-felszereléseket is beszereznek.


IMG_6749


Dr. Győri Ferenc a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetének vezetője azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szintű atlétikai pályával és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel egy olyan verseny- és edző központ jön létre, amely kiszolgálja a szakos–testnevelő tanár, edző, sport- és rekreációszervezés szakok– sportképzés mellett a magyar és külföldi hallgatók és az egyetemi dolgozók aktivitásait is. Hozzátette: a nemzetközi versenyszabványoknak megfelelő centrum előnyeit, az egyetemi sportegyesületek, Szeged város polgárai, amatőr és versenysportolói, valamint a szegedi közoktatásban tanulók is élvezhetik.


IMG_6746


Az SZTE modern atlétikai centruma 1,6 milliárd forint állami támogatásból épül a Hattyas sori egykori Kossuth laktanya területén. Az építkezés érinti az SZTE Sportközpont jelenlegi aszfaltos focipályáit és részben a teniszpályákat is. A munkálatok várhatóan még idén elkezdődnek, a használatra kész centrumot pedig 2022 tavaszán adhatják át. A centrum a jövőben kiemelt színtere lehet a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos bajnokságnak (MEFOB) valamint egyéb országos és nemzetközi felnőtt-, korosztályos-, és diák sportrendezvényeknek.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek