Bezár

Hírarchívum

koronavirus_tajekoztatok

Frissítve: 2020. március 13. - Tájékoztató a COVID-19 fertőzés által érintett területekről

Frissítve: 2020. március 13. - Tájékoztató a COVID-19 fertőzés által érintett területekről

2020. március 13.
2 perc

Tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint Olaszország egész területéről, Kínából, Iránból, Dél-Koreából és Németország Heinsberg járásából érkező, koronavírus-tünetes betegeket gyanús/kivizsgálás alatt álló esetnek kell tekinteni és kötelező az NNK eljárásrendje szerint intézkedni, beleértve az elkülönítést és a mintavételt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai és egyéb nemzetközi jelentések is azt mutatják, hogy szinte a világ összes országában azonosítottak már új koronavírus okozta fertőzést.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ által 2020. március 2-án kiadott, magyarországi eljárásrend alkalmazása során az érintett területek közül elsősorban az alábbi országokat/területeket kell figyelembe venni:


  • Olaszország (egész területe)
  • Kína
  • Irán
  • Dél-Korea
  • Németországban Heinsberg járás (Észak-Rajna-Vesztfália tartományban)

A fenti területekről érkező, tünetes betegeket gyanús/kivizsgálás alatt álló esetnek kell tekinteni és kötelező az eljárásrend szerint intézkedni, beleértve az elkülönítést és a mintavételt.


Az NNK tájékoztatására figyelemmel ismételten felhívjuk az egyetemi polgárok figyelmét, hogy külföldi kiküldetés – célországtól függetlenül – nem rendelhető el, illetve külföldi szakmai utazás nem engedélyezhető.


Kérjük, hogy az egyetemi polgárok külföldi magáncélú utazásaikat – személyes biztonságuk, illetve a Szegedi Tudományegyetem szervezeti egységei zavartalan működésének fenntartása érdekében – lehetőség szerint függesszék fel. A szegedi egyetem a Magyarországra történő visszautazás feltételeit nem tudja garantálni, az elkülönítésre és a mintavételre pedig az NNK fenti eljárásrendje vonatkozik.

Amennyiben a foglalkoztatottak saját felelősségükre külföldi utazás mellett döntenek, akkor az ebből eredő következmények vonatkozásában a munkajogi és büntetőjogi felelősség őket terheli.


Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló kormányrendelet alapján az egészségügyi dolgozók (egészségügyi dolgozó: az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, továbbá az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy) Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el.


Korábban írtuk a témában:

További intézkedéseket vezetett be az SZTE a koronavírussal kapcsolatban

A koronavírussal kapcsolatban intézkedéseket vezetett be a Szegedi Tudományegyetem

Frissítve: 2020. március 9. - Legfontosabb tudnivalók a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Frissítve: 2020. március 10. - Legfontosabb tudnivalók a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Frissítve: 2020. március 11. - Oktatási szünetet rendeltek el a Szegedi Tudományegyetemen

Frissítve: 2020. március 12. - Azonnali intézkedéseket vezetett be az SZTE

Frissítve: 2020. március 12. - Rendezvényekre vonatkozó intézkedések az SZTE-n

Frissítve: 2020. március 12. - Külföldre utazással és külföldiek fogadásával kapcsolatos intézkedések

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek