SZTE Info

Szegedert_Alapitvany_Galaest_2020

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett szombat esti gálán immár 31. alkalommal ismerték el olyanok munkáját, akik kiemelkedően járulnak hozzá a város munkájához. A fődíjas Kovács Béla, a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium103 éves nyugalmazott franciatanára lett. Díjazták Janka Zoltánt, az SZTE ÁOK professor emeritusát, Hajdú Géza népművelőt, az SZTE JGYPK óraadó tanárát és Bubryák István filmkészítő, producert, az SZTE JGYPK alumnusát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Harmincegyedik alkalommal tartott gálaműsort a Szegedért Alapítvány, melyen köszöntötték az idei díjazottakat. A Szegedi Nemzeti Színházban szombat este olyanok vehették át az elismerést, akik Szeged legújabb kori formálói és kiemelkedően járulnak hozzá a város munkájához.


Szegedert_Alapitvany_Galaest_2020
Képgaléria a díjátadóról


A művészeti kuratórium Gregor József díját Bubryák István filmkészítő, producer kapta, aki 23 évig volt a Magyar Televízió körzeti stúdiójának szerkesztője, rendezője, stúdióvezetője. Diplomáját az SZTE JGYPK-n szerezte. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál díját Hajdú Géza népművelő, a Dorozsmai Művelődési Ház igazgatója, az SZTE JGYPK óraadó tanára vehette át, a tudományos kuratórium pedig Janka Zoltán pszichiáternek, az SZTE ÁOK professor emeritusának ítélte oda a Szőkefalvi-Nagy Béla díjat.


IMG_5800


A Szegedért Alapítvány fődíját a 103 éves Kovács Béla franciatanár kapta. Szegedre a Radnóti Miklós Gimnáziumba 1962-ben érkezett, és 1968-ig tanított itt. Később a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumába került szakvezető tanárként, ahol 1982-ig tanított. A francia kultúra terjesztéséért a francia államtól is kapott pályája során két elismerést. A szombat esti díjátadóra kifejezetten az ő tiszteletére érkezett Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete. A fődíjas páholyában ülve vette át Lapis András szobrászművész alkotását.


IMG_5950


A díjátadót ütős műsor színesítette: előbb a TanBorEn Trió, majd a Talamba Ütőegyüttes adott rövid koncertet, utóbbi formációhoz egy szám erejéig csatlakozott Tabatabai Nejad Flóra énekes is.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.