SZTE Info

IMG_0198

Egymillió forint értékben speciális koraszülött textilcsomagokat kapott az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika

Több mint egy millió forint értékben adományozott saját tervezésű és gyártású orvosi textil eszközöket, úgynevezett speciális koraszülött csomagokat az Alapítvány az Alapítványokért a „Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet” elnevezésű programja keretében az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztálynak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Inkubátorba helyezhető speciális orvosi textil eszközökkel szeretné felszerelni a magyarországi koraszülött osztályokat az Alapítvány az Alapítványokért kezdeményezése. E program tizedik állomásaként, június 26-án adták át az 1.017.000 forint értékű, saját tervezésű és kivitelezésű adományt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumának (PIC).


Az új magyar innováció ötletgazdája, Nyilka Ildikó, az alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy az egységcsomagok dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos és egy koraszülött osztályon dolgozó nővér szakmai tapasztalata és instrukciói alapján készültek el. A koraszülött ellátást segítő csomagokhoz egyenként magasítással és allergiamentes töméssel ellátott koraszülött babafészkek, a nyugtalan babát átölelő plüss ölelő kezek, speciális külső varrással ellátott, fejtetőn kinyitható ultrahangozható sapkák, a babák támaszkodására és kapaszkodására is alkalmas úgynevezett babatámasztók, pocakfészek lepedők és átkötő sálak tartoznak. Nyilka Ildikó kérdésünkre elárulta, hogy az Alapítvány az Alapítványokért személyes indíttatásból két éve alakult. – 26 évvel ezelőtt az ikerterhesség 26. hetében született meg a lányom, aki két és fél hónapot töltött inkubátorban. Ennek az időszaknak a tapasztalatai motiváltak bennünket a lányommal, hogy segítsünk a koraszülött babákon.


IMG_0201


Dr. Kiss Judit az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumának vezetője példaértékűnek nevezte azt a hozzáállást, lelkesedést és alaposságot, ahogy az Alapítvány az Alapítványokért kezdeményezés és segítőik a szakmai szempontok maximális figyelembevételével, saját innováció alapján megalkották ezeket a koraszülöttek életét segítő és a gyógyításban is szerepet vállaló textil eszközöket.


IMG_8724


– Szeretném megköszönni az adományokat, és azt a sok fáradozást, amellyel igyekeztek a babák igényeihez igazítva a legmagasabb színvonalú textileszközöket létrehozni. Látszott az alapítvány munkatársain, hogy szívvel és lélekkel végzik az előre pontosan eltervezett munkájukat – fogalmazott az osztályvezető, aki hangsúlyozta, hogy a babafészkek és plüss takarók nagyon fontosak a picik megfelelő fektetéséhez, kényelmének biztosításához, hogy minél jobban tudják a babák nyugalmát biztosítani. A megfelelő pozícionálásuk azért fontos, hogy ne alakuljanak ki később ízületi és mozgásfejlődési problémák. Az adományozókhoz és az adományokhoz kapcsolódva az Anyák az Anyákért Alapítvány száz-száz darab arcmaszkot és gumikesztyűt, az alapítvány munkáját segítő dr. Teng Virág pedig fertőtlenítőszereket, babalázmérőket, valamint gyógyító, speciális gyógynövényes intimbetéteket ajándékozott a Gyermekgyógyászati Klinikának.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.