SZTE Info

EUGLOH_Summer_School_nyito

Indul a EUGLOH szegedi nyári egyeteme

Öt egyetem oktatói és kollégái találkoznak virtuálisan Szegeden 2020. július 6-10. között. A téma az adatfeldolgozás az orvosbiológiai kutatásokban és a COVID-19 járvány aspektusai – nemcsak szakértőknek, hanem a témai iránt érdeklődő laikusoknak is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Július 6-10. között rendezik meg az SZTE által szervezett egyhetes nyári egyetemet, amely a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) projektben valósul meg. Az esemény főbb témái a biomedicinális adatfeldolgozás, mesterséges intelligencia és gépi tanulás, valamint a COVID-19 járvány globális vonatkozásai.


A képzés igen népszerűnek bizonyult a EUGLOH szövetség valamennyi partnerintézményénél, több mint 300 résztvevő csatlakozik az online közvetített előadásokhoz, amelyeket a Ludwig-Maximilians-Universität München, Lund University, Universidade do Porto, Université Paris-Saclay, a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az ELI ALPS oktatói, szakértői tartanak.


További információk és a részletes program elérhető itt.


Hogy a nyári egyetem ne csak komoly szakmai kérdésekről szóljon, a résztvevőknek a szervezők minden napra interaktív közösségi programokkal készülnek: szegedi egyetemistákkal virtuálisan barangolhatnak a campuson, relaxálhatnak egy Portóból élőben közvetített jógaórán, élő koncertet hallgathatnak Szegeden tanuló külföldi egyetemisták előadásában, részt vehetnek egy kilométergyűjtő kihíváson, valamint interaktív kvízek segítségével megmérettethetik tudásukat.


További információ a EUGLOH weboldalán és Facebook oldalán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.