SZTE Info

Rektori_panorama

Állásfoglalás a Szegedi Tudományegyetem egységének megőrzéséről

A Dékáni Kollégium az alábbi " Állásfoglalás a Szegedi Tudományegyetem egységének megőrzéséről” c. dokumentumot a 2020. július 20-án tartott rendkívüli ülésén megtárgyalta, azt elfogadta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kezdetben az „universitas” kifejezés a középkori egyetemek tanáraiból és diákjaiból álló közösség összességére utalt. Az „európai egyetem” – a katolikus egyház után – a nyugati világ leghosszabb folyamatos történettel rendelkező társadalmi intézménye. A 11. századtól kezdődően a nyugat-európai egyetemek függetlenséggel, autonómiával, belső önkormányzattal rendelkező intézmények voltak, és a kialakulóban lévő európai értékek (autonómia, sokféleség egysége stb.) meghatározó elemeivé váltak az egyház és a városi önkormányzatok mellett.

 

A Szegedi Tudományegyetem eszmei és intézményi gyökerei 1581. május 12-ig nyúlnak vissza, amikor Báthory István erdélyi fejedelem kiadta a kolozsvári egyetem alapítólevelét. 1872. november 10-én ünnepi üléssel kezdte meg működését a modern Kolozsvári Magyar Királyi Tudományegyetem. A trianoni szerződést követően, 1921. október 9-én Menyhárt Gáspár rektor ünnepélyes keretek között nyitotta meg a „Ferencz József Tudományegyetem” első szegedi tanévét, majd pár évvel később a mai gyermekklinika helyén az egyetem első alapkő letételével megindulnak az egyetemi építkezések. 1937-ben egyetemünk professzora, Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel-díjat kapott. 2000 óta az SZTE Magyarország vezető tudományegyetemévé vált, a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő eredményeket elérve.

 

A Szegedi Tudományegyetem kinyilvánítja, hogy oktatási, kutatási, társadalmi és nemzeti céljainak eléréséhez alapfeltételnek tekinti a jelenlegi multidiszciplináris egyetemi szervezet megőrzését. Küldetésnyilatkozatának megfelelően meg kívánja őrizni egységét mind a képzési szinteket, mind pedig a tudományági lefedettségeket tekintve. Elkötelezettek vagyunk és felelősséget vállalunk a régió fejlődéséért, azért, hogy a régióban élő honfitársaink helyben, egészségben és jólétben éljenek, valamint azért, hogy régiónk vonzóvá váljon a magasan képzett munkaerő számára. Ezen célok eléréséhez nélkülözhetetlen feltétel az egyetemi jelenlegi szervezeti egységének megőrzése.

 

Kelt: Szegeden, 2020. év július hó 20.


Dr. Rovó László s.k.

rektor

Szegedi Tudományegyetem


Dr. Fendler Judit s.k.

kancellár

Szegedi Tudományegyetem

Dr. Baráth Zoltán s.k.

dékán

SZTE Fogorvostudományi Kar


Dr. Bíró István s.k.

dékán

SZTE Mérnöki Kar

Dr. Döbör András s.k.

dékán

SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar


Dr. Gyenge Zoltán s.k.

dékán

SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Héderné Dr. Berta Edina s.k.

dékán

SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar


Dr. Horváth Dezső s.k.

dékán

SZTE Természettudományi és Informatikai Kar

Dr. Kovács Péter s.k.

dékán

SZTE Gazdaságtudományi Kar


Dr. Lázár György s.k.

dékán

SZTE Általános Orvostudományi Kar

Dr. Mikó Edit s.k.

dékán

SZTE Mezőgazdasági Kar


Dr. Nátyi Róbert s.k.

dékán

SZTE Bartók Béla Művészeti Kar

Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta s.k.

dékán

SZTE Állam- és Jogtudományi Kar


Dr. Zupkó István s.k.

dékán

SZTE Gyógyszerésztudományi Kar

Dr. Lengyel Csaba s.k.

elnök

SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.