SZTE Info

IMG_0486-001

Stratégiai szerződést kötött az SZTE és az Újvidéki Egyetem

A magyar és szerb kapcsolatok új szintjeként 2020. január 21-én a Szegedi Tudományegyetemen a Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá az EMMI és a Vajdaság egészségügyért felelős vezetője. A jeles alkalommal stratégiai szerződést kötött, ezzel mélyítette el kapcsolatait az SZTE és az Újvidéki Egyetem, University of Novi Sad.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Közép-Európa legnevesebb oktatási és kutatási centrumai közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem és a Novi Sad-i Egyetem. A két intézmény szoros szakmai kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, kiemelt területei az egészségtudományok és gyógyszerkutatás, az informatika. Célunk, hogy egymást segítve hatékonyabbá tegyük a dél-alföldi régió és a Vajdaság Autonóm Tartomány egészségügyi ellátását, illetve felgyorsítsuk annak fejlődését – fogalmazott az SZTE rektora. Prof. dr. Rovó László abból az alkalomból köszöntötte az SZTE vendégeit, hogy a két egyetem megújította kapcsolatát, illetve az SZTE Rektori Hivatala adott helyet a két ország egészségügyi szaktárcái közötti együttműködés elmélyítését rögzítő megállapodás aláírásának.


IMG_0410

 

A 2020. január 21-i találkozón részt vett prof. dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára és prof. dr. Zoran Gojković, Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya egészségügyi titkára; az SZTE képviseletében prof. dr. Rovó László rektor és dr. Fendler Judit kancellár; továbbá az University of Novi Sad rektora, prof. dr. Dejan Jakšić.


IMG_0438

 

– A szegedi és az újvidéki egyetem közötti tudományos együttműködés, a két ország egészségügyi minisztériumai közötti kapcsolat szorosabbá válása a régió lakossága számára is előnyöket nyújt az oktatás és az egészségügy területén – fejezte ki meggyőződését az SZTE rektora. Az intézményi kooperáció tartalmáról elárulta: a jövőben a közös képzési programok kialakítása mellett hallgatói és kutatói mobilitás erősítésére törekszenek, kutatói programok kidolgozásában és közös szakmai rendezvények megszervezésében is együtt dolgoznak.

IMG_0447

 

– Az utóbbi években egyre szorosabbá válik Magyarország és Szerbia között az együttműködés, amelynek fontos pillére az egészségügy. Az ennek részleteit rögzítő, 2019. szeptember 3-án a Szerb Köztársaság kormányának szaktárcája és az EMMI között megkötött megállapodás konkretizálásának része, hogy abba a Vajdasági Autonóm Tartomány egészségügyi szakembereit külön is bevonják – hangsúlyozta prof. dr. Horváth Ildikó. Az EMMI egészségügyért felelős államtitkára példaként említette, hogy a közeljövőben megrendezendő közép-kelet-európai onkológiai találkozón közösen elnököl egy vajdasági és egy budapesti professzor. A szervátültetés területén lehetőség nyílik arra, hogy a szomszédos országból érkező, tüdőtranszplantációra szoruló betegeket magyarországi centrumban operálják meg. A tüdőrák szűrésével és a ritka betegségekkel kapcsolatos tapasztalatok kicserélése is hasznos lesz mindkét régióban.


IMG_0457

 

A két ország egészségügyi együttműködését rögzítő keretmegállapodásnak köszönhetően intenzív kapcsolat alakult ki a Vajdaság és Magyarország között e területen is. Prof. dr. Zoran Gojković, a Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya egészségügyi titkára példaként említette, hogy a betegségek gyógyításának új módszereit alkalmazva cserélik ki tapasztalataikat. Üdvözölte a tudás és a tapasztalatok átadásának új lehetőségeit. Ígérte: az új kezdeményezéseket továbbra is támogatja Vajdaság Autonóm Tartomány. Az eddigi eredményekért külön köszönetét fejezte ki a rendezvényen is megjelent Balázs-Piri Zoltán miniszteri tanácsadónak, valamint Pásztor Istvánnak, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza elnökének.


IMG_0466

 

A Szerb Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma közötti Együttműködési megállapodásnak a Vajdaság Autonóm Tartományi Kormányra vonatkozó Végrehajtási jegyzőkönyvét Prof. Dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára és prof. dr. Zoran Gojković, Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya egészségügyi titkára az aláírásával hitelesítette.


IMG_0480

 

– Megerősítjük és néhány új elemmel kiegészítjük az intézményünk és a Szegedi Tudományegyetem között évtizedek óta létező és számos területre kiterjedő, magasszintű és jó minőségű együttműködést – hangsúlyozta az University of Novi Sad rektora. Prof. Dr, Dejan Jakšić elmondta: regionális gondot jelent a lemorzsolódás, a szaktudással rendelkezők elvándorlása. E problémák megoldásában is segít a két intézmény között elmélyíthető tudományos együttműködés, az egészségügyhöz kapcsolódó képzések, valamint az alapkutatás összehangolása.


IMG_0416

 

A Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem közötti stratégiai megállapodást prof. dr. Rovó László rektor és dr. Fendler Judit kancellár; illetve prof. Dr, Dejan Jakšić, az University of Novi Sad rektora írta alá. Az aláírási procedúrán megjelent – többek között – dr. Lőrinczi Zoltán, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár; Nyilas Mihály, a Vajdasági Tartományi Kormány alelnöke; Prof. Dr. Snežana Brkić, az University of Novi Sad dékánja; Prof. Dr. Lázár György, az SZTE ÁOK dékánja is.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.