Kiemelt_Jakucs

Rekordszámú középiskolás indult az SZTE földrajzversenyén!

440 diák jelentkezett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 9. alkalommal meghirdetett Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyére. A népszerű vetélkedő első, helyi fordulóját 2020. január 30-án tartották.

Az elmúlt 9 év, az SZTE TTIK Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenye történetében rekordnak számít, hogy a 2019/2020. tanévben 440 diák jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete valamint Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által szervezett vetélkedőre.


- A Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny a középiskolások körében egyre népszerűbb. A megétettetésre 2 fős csapatok jelentkezhettek a határainkon túli és magyarországi iskolákból. Az utóbbi években örvendetesen nőtt az érdeklődés az SZTE egykori nemzetközi hírű földrajztudósáról elnevezett verseny iránt, hisz a résztvevő tanulók és iskolák száma a duplájára nőtt az öt évvel ezelőtt helyzethez képest – mutatta a statisztikát dr. Szilassi Péter, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense.


jakucs_infografika1



Az SZTE által szervezett földrajzverseny első, az írásbeli fordulót a középiskolákban tartották 2020. január 30-án. Öt ország 100 iskolájának 220 csapatából 30 határon túli, amiből 8 kárpátaljai, 10 erdélyi, 6 délvidéki, 6 felvidéki csapat.


- Talán az lehet a verseny iránti érdeklődés titka, hogy az a lexikális tudás helyett gondolkodtató feladatokkal az ok-okozati összefüggéseket és a földrajzi ismeretek gyakorlati alkalmazását méri – magyarázta a szervezést koordináló egyetemi docens.


A IX. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny középdöntőjének és döntőjének 2020. április 3-4.-én a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete ad otthont. Itt vendégül látják a középdöntőbe jutó 30 csapatot és felkészítő tanáraikat.


A döntőbe jutott csapatok több százezer forint értékű tárgyjutalmat, könyveket és könyvutalványt kapnak. A fődíj – mint a verseny eddigi történetében minden alkalommal – ezúttal is egy 4 tapos tanulmányút. E programon a dobogós helyezettek sok különleges terepi élménnyel lehetnek gazdagabbak. 2020 őszén a legjobbak és tanáraik a Mecsek tájaival, természetföldrajzi jelenségeivel, barlangjaival ismerkedhetnek majd meg. Emellett az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakett kapnak. Az 1-8. helyezettek jutalma: könyv, könyvutalvány, emléktárgy. A legjobb határainkon túli középiskola csapata különdíjban részesül!


SZTEinfo


Korábban írtuk az SZTE TTIK Jakucs földrajzversenyről:


Miért népszerű az SZTE TTIK Jakucs nemzetközi földrajzversenye?

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Bonyhádi és szegedi győzelem az SZTE VI. Jakucs nemzetközi földrajzversenyén

"Let's GEO!" - Bonyhádi csapat nyerte az SZTE V. Jakucs László földrajzversenyét

Kaposvári siker az SZTE nemzetközi földrajzversenyén

Nemzetközi földrajzverseny Szegeden, immár negyedik alkalommal

Radnóti-sikerrel zárult a II. Jakucs László-földrajzverseny

Először rendezi meg az SZTE a Jakucs László földrajzversenyt


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.





További hallgatói vélemények >>>