Bezár

Hírarchívum

Lakossági fórum a méhnyak- és a vastagbélrák megelőzési és gyógyítási lehetőségeiről

Lakossági fórum a méhnyak- és a vastagbélrák megelőzési és gyógyítási lehetőségeiről

2020. január 17.
4 perc

A méhnyak- és a vastagbélrák megelőzési és gyógyítási lehetőségeiről, kezeléséről szóló figyelemfelkeltő lakossági fórumra, előadássorozatra várják az érdeklődőket 2020. január 24-én 9.00 órától 15.00 óráig a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika és a I. sz. Belgyógyászati Klinika szakemberei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fórumon közérthető, illetve könnyed formában tájékoztatják az érdeklődőket a témában. A projekt fókuszában a méhnyak- és vastagbél daganatok megelőzése és kezelése áll, a helyes életmód, a daganat lehetséges okai. Az előadásokat, bemutatókat országos hírű szakemberek tartják. Természetesen lesz lehetőség kérdések megválaszolására, gyakorlati bemutatókon közvetlen ismeretszerzésre. A rendezvényen a szegedi betegtámogató szervezetek is megjelennek, bemutatkoznak. Az érdeklődőket szórakoztató feladatok, és szerény uzsonna is várja.


rakellenes1

 

A részletes program:

09:00 – 09:15 - A résztvevők köszöntése

09:15 – 09:45 - Közérthetően a vastagbélrákról: Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)

09:45 – 10:00 - Rizikóbecslés - interaktív felmérés a részt vevők között: Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)

10:00 – 10:15 - A vastagbélrák szűrés módszerei: Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)

10:15 – 10:45 - Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben: Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)

10:45 – 11:00 - Vissza a SZAB székházba

11:00 – 11:30 - Szendvicsebéd

11:30 – 12:30 - Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció: Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)

12:30 – 13:30 - Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció: Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)

13:30 – 15:00 - A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció: Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)

 

A méhnyakrák világviszonylatban a nők negyedik leggyakoribb daganata. Hazánkban évente 1300 új esetet diagnosztizálnak és 400-500 nő hal meg a betegségben. A nyolcvanas években bevezetett méhnyakrák szűrő program célja a rákmegelőző állapot illetve a méhnyakrák korai

 

felismerése és a betegség okozta halálozás csökkentése. Az az egyszerű, fájdalmatlan mintavétellel egybekötött vizsgálat rendkívül hatásos lehet, hiszen a kezdeti eltérések felfedezése és kezelése az esetek többségében valóban alkalmas a daganat kialakulásának vagy veszélyessé válásának megakadályozására. Ha mégis kialakul a rákos betegség, annál eredményesebben és enyhébb módszerekkel kezelhető, minél inkább kezdeti stádiumban fedezték fel. Ilyenkor műtét vagy onkológiai kezelés merül fel. Az esetek túlnyomó többsége gyógyítható!

 

A vastagbélrák mind a nők, mind a férfiak között a második-harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, mely évente egy kisváros lakosságának megfelelő honfitársunkat pusztítja el. Mind előfordulásának gyakoriságában, mind az általa okozott halálozási statisztikákban hazánk lakossága az első, vagyis a legrosszabb helyen szerepel Európában. Pedig, a vastagbélrák az egyik legkönnyebben megelőzhető daganat, hiszen évek alatt, lassan fejlődik ki a rosszindulatú növedék, melyet szinte minden esetben jóindulatú változatának, a polypnak a megjelenése és hosszú ideig tartó, lassú növekedése előz meg.


Hazánkban korábban nem volt szervezett lakossági szűrővizsgálat és ezáltal nem tudtuk csökkenteni a daganatok előfordulását és a halálozást sem. Azonban tavaly óta elindult a legveszélyeztetettebb korcsoport, az 50-70 év közöttiek számára a kétlépcsős szűrő vizsgálat, mely során először széklet vizsgálat, majd nem-negatív esetben vastagbéltükrözés és a polyp eltávolítása történik. Nagyon fontos tehát, hogy minden érintett vegyen részt a szűrésen, hiszen egy pár perces, nem nagyon kellemetlen vizsgálat megmentheti az életét. Aki pedig úgy dönt, hogy bár életkora eltérő, de szeretne bizonyosságot, hogy nem fejlődik benne potenciálisan rosszindulatú vastagbél daganat, kérhet szűrő endoszkópos vizsgálatot a gasztroenterológiai járóbeteg szakrendeléseken. De első lépésként mindenképpen hasznos lehet a részvétel a lakossági fórumon, ahol hozzáértő szakemberek beszélnek a betegség tüneteiről és a személyre szabott megelőzési lehetőségekről.

 

Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az INTERREG V-A ROMÁNIA-MAGYARORSZÁG program (www.interreg-rohu.eu) keretein belül indult meg a "Gyakori rákok prevenciójának és terápiájának újszerű megközelítése, 4C: Méhnyak- és kolorektális rák gyógyítása" (ROHU397) határon túlnyúló projekt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek