SZTE Info

IMG_9575-002

Indul a Mentor(h)áló Pedagógiai esték tavaszi sorozata!

2020-ban is várja az érdeklődőket a Mentor(h)áló Pedagógiai Esték tavaszi évadával! Január 21-től június 9-éig 11 olyan előadót hallhatnak a résztvevők, akik szakmájukban igazi óriások. Idén a hangsúly a szavak erejére, a személyes történetekre és a példamutatás köré szerveződött, így a nézők találkozhatnak többek között Dr. Somody Imrével, Nyáry Krisztiánnal, Dr. Gyurkó Szilviával, de visszatér a színpadra Görög Ibolya is!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kilencedik szemeszteréhez érkezett a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték sorozata. 2020 tavaszán, 11 nagyszerű előadással, az eddig megszokott minőségben és színvonalon folytatódik a program.


Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Porkoláb Mihály, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársa, az SZTE Mentor(h)áló megálmodója sajtótájékoztatón ismertette a 2020-as tavaszi félév előadásait és értékelte a korábbi évadokat.


IMG_9568


– Az SZTE és az IH Rendezvényközpont közös szervezésű programja, a Mentor(h)áló Pedagógiai Esték öt évvel ezelőtt, 2015. január 28-án indult útjának, mely azóta a dél-alföldi régió egyik legsikeresebb előadássorozatává nőtte ki magát. Ezalatt az idő alatt a 93 nagyszerű előadáson mintegy 35 ezer vendég vett részt, 33 alkalommal pedig teltházas estét zárhattunk – mondta Jávorszky Iván.

– Öt évvel ezelőtt a fő célkitűzésünk az volt, hogy egyetemi oktatóknak, hallgatóknak és pedagógusoknak kínáljunk tartalmilag számukra izgalmas előadásokat – kezdte Porkoláb Mihály. – Azóta közönségünk, a legnagyobb örömünkre, kibővült, és most már egy igazán sokszínű hallgatóságot köszönthetünk az előadásokon. Idén egyelőre 11 előadással várjuk a vendégeket, de ez a szám még reményeink szerint bővülni fog, ugyanis 1-2 előadás még egyeztetés alatt áll.


IMG_9605


Porkoláb Mihály kiemelte, hogy 2020 tavaszán az érdeklődők több olyan előadást is meghallgathatnak ahol a szavak erejéről, a személyes történetekről és az ezeken keresztüli példamutatásról lesz szó.


A Pedagógiai Esték 2020-as tavaszi évada Nyáry Krisztiánnal indul, aki Magyarország egyik legnépszerűbb írója, irodalomtörténésze. Most azonban rendhagyó kalandozásra hívja a nézőket, ugyanis többek között olyan kérdésekre ad választ, hogy mitől vált nemzeti himnusszá a Himnusz? Mi volt a himnusz a Himnusz előtt? És, hogy mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz? Január 21-én, a magyar kultúra napjának alkalmából egy izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra invitálja az érdeklődőket.


Február 4-én Boldizsár Ildikó meseterapeuta, mesekutató és meseíró is visszatér a Pedagógiai Esték színpadára. Előadásában olyan mesékre hívja fel a figyelmet, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak. Az érdeklődők pedig arra is választ kaphatnak, hogy hogyan lehet ezeket a meséket használni a környezettel kapcsolatos tudatosításban.


IMG_9599

Dr. Somody Imre, a kivételes tapasztalatokkal rendelkező üzletember, közgazdász, február 17-én saját élettörténetének hullámvasútját, karrierjének magasságait és mélységeit meséli el. A vendégek olyan életúttal találkozhatnak, amelyből mindenki sokat meríthet.

Február 25-én Dr. Lubics Szilvia, a magyar amatőr ultramaratonista futónő, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese érkezik a Pedagógiai Esték színpadára. Minden korosztály számára „receptre felírt” előadással, az ultrafutás különleges világával várja a résztvevőket.

Dr. Mérő László matematikus, pszichológus is visszatér március 4-én. Előadásában két fontos pszichológiai alapfogalmat: a varázsigék és a változás természetét és egymással való kapcsolatait mutatja be.


Mit tesz a net a gyerekkel? című előadásában március 17-én, Dr. Gyurkó Szilvia egy kikerülhetetlen és nagyon aktuális témát jár körbe. Szó lesz a digitális szülőségről, a kortárs online zaklatásról és az iskolai netes konfliktusokról is.


Mi a te történeted? - teszi fel a kérdést Györffy Kinga, a hazai storytelling úttörője, előadásában április 15-én. Egy este, amely arra biztat, hogy a személyes történeteknek egyedi és egyszeri, megismételhetetlen és utánozhatatlan ereje van.


IMG_9593


Április 21-én Prof. Dr. Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus a tanulás és evolúció kapcsolatáról beszél majd.

Prof. Dr. Duda Ernő biológus, immunológus, genetikus a GMO, azaz a génmódosítás hasznosságáról és fontosságáról beszél majd előadásában május 5-én. Kiderül, hogy van-e jövő a GMO-val vagy nélküle.


Kepes András író, újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár a Pedagógiai Esték idei nagy visszatérője. Május 18-án előadásában a szavak hatalmáról beszél majd, illetve arról, hogy hogyan irányíthatják tudat alatt ezek az embert. Kepes András azokról a szavakról, mondatokról mesél, amelyek életére nagy hatással voltak, amelyekre mások is ráismerhetnek, illetve amelyek másoknak is tanulságosak lehetnek.


Június 9-én, a tavaszi évad utolsó előadását, a Pedagógiai Esték eddigi történetének talán legsikeresebb előadója, Magyarország protokoll nagyasszonya, vagyis Görög Ibolya tartja. A résztvevők kivételes esti feltöltődésre, igazi energiabombára, és humorral fűszerezett ismeretterjesztésre számíthatnak.


Valamennyi előadás helyszíne az IH Rendezvényközpont (Szeged, Felső Tisza-part 2.)

További információ: www.pedagógiaiestek.hu és http://www.ihrendezvenykozpont.hu/


 

SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00