SZTE Info

A Zöld Egyetem

Karbonlábnyom-számítás a TIK épületében

A Szegedi Tudományegyetemen és a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért ez évben a TIK épületére teljeskörű karbonlábnyomszámítást végez. A projekt meghatározó része az SZTE TIK épületében dolgozók, valamint az oda látogatók karbonlábnyomának kalkulációja, amelyhez a látogatók közreműködését kérik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „egyetem szíveként” is emlegetett József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) mindig is fontos szerepet játszott a környezettudatosság és a fenntarthatóság. A környezetvédelem fontossága nem csupán a Központ rendezvényeinek témájaként jelenik meg (Csomagolásmentes nap, Föld Órája, Föld Napja) hanem a mindennapokban is kitüntettet szerepet kap (pl. szelektív hulladékgyűjtők).

Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre Magyarország legzöldebb egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem idén együttműködik a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szakértőivel és teljeskörű karbonlábnyom-számítást végez a TIK épületére vonatkozóan. A projekt része a központba érkező hallgatók, dolgozók és látogatok karbonlábnyomának kalkulációja.


A szükséges adatok megismeréséhez készült egy kérdőív, amelynek kitöltési ideje nagyjából 15 perc. A kérdőív kitöltésén keresztül Ön is hozzájárulhat a projekt sikeréhez, hiszen minden kitöltött kérdőív az abban szereplő válaszok révén nagy segítséget jelent a karbonlábnyom-számítás elvégzésében, és a rá épülő programok kialakításában. Emellett a kitöltőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy végig gondoljak, mennyire élik környezettudatosan mindennapjaikat.


A teljeskörű karbonlábnyom-számításon felül a projekt célja az SZTE TIK épületébe látogatók, oktatók, hallgatók szemléletformálása, érzékenyítése a környezettudatos, fenntartható életmódra.


A felmérés eredményeit a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szakértői külön fogják összefoglalni, illetve ősszel egy workshopon teljeskörűen bemutatják majd az érdeklődőknek.


A kérdőív itt érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

fuveszkert

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.