SZTE Info

AJTK-Ujvidek_egyuttmukodes_2020

Ismét szintet léptek az SZTE szerb-magyar kapcsolatai – ezúttal a jogászképzés fejlesztésében

Nyári és téli egyetemek, vendégelőadások megszervezésére, valamint hallgatói és oktatói mobilitási programok megteremtésére nyílik lehetőség az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara és az újvidéki Gazdasági Akadémia Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kara közötti oktatási és kutatási együttműködésnek köszönhetően. Az erről szóló megállapodást 2020. február 13-án írták alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem az egészségügy területén 2020. január 21-én írt alá a szerb-magyar kapcsolatok új szinte emelő stratégiai együttműködést az Újvidéki Egyetemmel (University of Novi Sad). Az együttműködés a 2019. szeptember 3-án a Szerb Köztársaság kormányának szaktárcája és az EMMI között megkötött megállapodás konkretizálásának fontos része volt. 2020. február 13-án az SZTE és annak jogi kara a szerb-magyar kapcsolatok egy másik területén is fordulatot hozott, egy újabb, stratégiai fontosságú együttműködési megállapodás aláírásával.


SUBOTICAcom_13Feb2020_Pravnifakultet_1353898


A magyar Kormány 2019. április 4-én hozott Kormányhatározatával elismerte, hogy „a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és [az újvidéki] Gazdasági Akadémia Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kara közötti oktatási és kutatási együttműködés [...] a határon túli jogászképzés szakmai színvonalának emelése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír.”


01_page


Ennek keretében a Kormányhatározat rögzíti, hogy nyári és téli egyetemek, vendégelőadások megszervezésére, valamint hallgatói és oktatói mobilitási programok megteremtésére nyílik lehetőség, amely mind a magyar, mind a szerb partneregyetem és annak együttműködő intézményei számára fontos előrelépést jelent a képzés- és kutatásfejlesztés, valamint a nemzetközi kapcsolatok területén.


page_580x580


A Kormányhatározatban foglaltak megvalósítása érdekében az együttműködést, Prof. Dr. Rovó László rektor képviseletében is Prof. Dr. Görög Márta az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja írta alá az Újvidéki Gazdasági Akadémia (University Business Academy Novi Sad, UBANS) rektorával Prof. Dr. Marko Carić-csal Szabadkán, a Gazdasági Akadémia székhelyén. Az UBANS delegációjának képviseletében részt vett még a rendezvényen Prof. Dr. Mirko Kulić dékán, dr. Marijana Mladenov, dékánhelyettes, az UBANS nemzetközi kapcsolatainak igazgatója, Prof. Dr. Vladimir Medović, Jean Monnet professzor, dr. Pásztor Bálint egyetemi oktató és Srđan Cvijanović, oktatásszervező.


3_page


Az aláírási ceremóniát követően Prof. Dr. Görög Márta dékán rövid magyar nyelvű előadást tartott az UBANS hallgatóinak a magyar polgári jog aktuális kihívásairól, amelyet követően kérdésekre is válaszolt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.