SZTE Info

nyito_UNKP_2020

Átadták az Új Nemzeti Kiválósági Program okleveleit az SZTE-n

Az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében rendezték meg az Új Nemzeti Kiválósági Program 2019. ösztöndíjasainak oklevélátadó ünnepségét 2020. február 13-án, amelyen 275 hallgatót és oktatót díjaztak a folyamatos, magas szintű, eredményes művészeti és kutatómunkájukért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Új Nemzeti Kiválósági Program 2019. ösztöndíjasainak adtak át oklevelet a Szegedi Tudományegyetemen 2020. február 13-án. A díjátadón Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese köszöntő beszédében Szent-Györgyi Albertet idézte: „A tudomány elsődleges célja, hogy igazságra, méghozzá új igazságra találjon.” – Elmondható, hogy az elmúlt négy év alatt ez a díjátadó egyre nagyobb közösséget formált az egyetemen belül: az elmúlt négy évben egyetemünkön összesen 870-en nyerték el a pályázatot. Kilenc pályázónk már négy, 28 pályázónk pedig már három éve részesül a kutatási ösztöndíjban – fogalmazott a rektorhelyettes. Hozzátette: az ösztöndíj elnyerése mögött azonban nemcsak tehetség áll, hanem a választott tudomány- és művészeti terület iránti elkötelezettség és hosszú, szorgalmas munka is.

 

IMG_3252


A felhívásra idén 665 pályázat érkezett. A nyertes 275 díjazottnak Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Gellén Klára rektorhelyettes adta át az okleveleket, a folyamatos, magas szintű, eredményes művészeti és kutatómunkájuk eredményének elismeréseként. Az Állam- és Jogtudományi Karról 19, az Általános Orvostudományi Karról 62, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról 39, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karról 5, a Természettudományi és Informatikai Karról 115, a Fogorvostudományi Karról 4, a Gazdaságtudományi Karról 7, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karról 10, a Bartók Béla Művészeti Karról 2, a Mérnöki Karról 7, a Mezőgazdasági Karról 3, a Gyógyszerésztudományi Karról 17 díjazott került ki.

 

UNKP_atado_2020_02_13_BA
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


A kiválósági program célja, hogy támogassa a kutatási és alkotóművészi tevékenységeket az e pályákon való elindulást és széles körben biztosítson utánpótlást az adott tevékenységi körökben. A kiválósági ösztöndíj elnyerésével a kutatók, hallgatók további munkájukhoz támogató, mentori hálót kapnak, ezáltal még inkább motiváltak lesznek további új kihívások tekintetében, hiszen egyfajta visszaigazolást kapnak, munkájuk eredményességéről és ez előre viszi őket további céljaik megvalósításában, mind a tudományos, mind a művészeti tevékenységüket támogatva. A kiválósági program is azt a célt szolgálja, hogy az ösztöndíjat elnyert alapképzésben, mesterképzésben, doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, oktatók, kutatók, kellő motiváltsággal nyitottak legyenek új kérdések megválaszolására, illetve tehetségüket kamatoztatva fejlesszék magukat. Az évről évre egyre növekvő pályázók aránya, pedig a program messzemenő sikerét mutatja.

 

SZTEinfo-Zombori Anett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

fuveszkert

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.