SZTE Info

20201123_102130_nyito

Hallgatóink a frontvonalban

Nem veszélytelen, de nagyon izgalmas és szép feladat a mintavételezés – vallják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik több helyszínen is bekapcsolódnak a COVID védekezésbe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A tanulás mellett maradt még szabadidőm, amit hasznosan szerettem volna eltölteni. Ha segítünk, mentesítjük az egészségügyi dolgozókat, támogatjuk a mentők munkáját. Fiatalok vagyunk, elhivatottak, miért is ne tennénk – mondta Rátky Dóra Hanna a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatója az Országos Mentőszolgálat szegedi állomásán ahol a mintavételezést tanulták.


20201123_102953_honlapra


A COVID védekezésben novemberben csaknem ezer SZTE hallgató vett részt. Az Országos Mentőszolgálatnál önkéntes segítői munkát 251 szegedi egyetemista végzett. Szabó Vince másodéves gyógytornász hallgató, azt vallja, hogy bár nem veszélytelen, de nagyon izgalmas és szép feladatra vállalkoztak hallgató társaival.


Az OMSZ oktatásán nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy megmutassák hogyan kell biztonságosan használni a védőfelszerelést. A mintavételezést pedig egymáson gyakorolták az egyetemisták. Három műszakban vállalhatnak munkát, mintavételi ponton, vagy mobil mintavételi egységen. Utóbbi azt jelenti, hogy ők mennek ki a betegekhez, ehhez a gépjárműveket az OMSZ biztosítja.


1


A szolgálatot teljesítő hallgatókról az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán így írt: „Elképesztő a magyar egyetemisták teljesítménye! Bár a járvány elején talán jogosan tartottak a feladattól és a szolgálatot jellemző szigortól a mentőket segítő egyetemisták, ( hiszen az iskolapadból kerültek a mélyvízbe) mára ennek nyoma sincs. Az elszánt fiatalok pontosan érkeznek szolgálataikba minden reggel és bármilyen váratlanul fellépő nehézség ellenére is lelkiismeretesen vesznek részt a napi több mint 10.000 mintavételben. A mentők nagy szeretettel fogadták és készítették fel őket az eljárásra, amiben mostanra talán nekik van már a legnagyobb rutinjuk. Beosztásuknál már szempont az is, hogy barátok kerüljenek közös szolgálatba és az sem ritka, hogy bajtársainkkal kötött barátságuk miatt, egyetemisták kérik felvételüket a mentőkhöz, ápolói vagy akár gépkocsivezetői munkakörbe, amíg nem szolgálhatják hivatásukat. Köszönjük áldozatos munkájukat!”


Hallgatóink az SZTE Szent-Györgyi Albert klinikai Központban is segítettek, összesen 158-an. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szűrési feladataiban 315-en vettek részt, egyéb egészségügyi feladatot pedig mintegy 200 hallgató látott el.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.