SZTE Info
weboldal_nyito_borvizsgalat

Egészségnevelés és kutatástámogatás 10 percben

A SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika online játékos kérdőív kitöltésében kéri az iskolák diákjainak segítségét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bőrdaganatok előfordulása világszerte folyamatosan növekszik. Korai felismeréssel ugyanakkor ez a betegség szinte kivétel nélkül gyógyítható. Sajnos a betegek későn fordulnak orvoshoz, noha kutatások szerint már a 6-8 éves kisdiákok is képesek felismerni azokat a bőrelváltozásokat, mellyel orvoshoz kellene fordulniuk.


A kutatás célja annak vizsgálata, hogy különböző életkorban minden különösebb előzetes ismeret nélkül, megérzés alapján el tudják-e dönteni a fiatalok, hogy egy adott bőrtünettel orvoshoz kell-e fordulni. A kérdőív felhívja a figyelmet arra, hogy egy adott anyajegy esetében mire kell figyelni, mikor kell orvoshoz fordulni. Ezzel egészségtudatos magatartásra hívja fel a figyelmet.


A kérdőív ide kattintva elérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.