Bezár

Hírarchívum

kerekasztal_nyito

Családbarát egyetemek a járvány idején

Családbarát egyetemek a járvány idején

2020. december 22.
3 perc

Milyen módon jelenik meg a családbarát szemlélet a különböző hazai egyetemeken a pandémia idején? Erről a témáról szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem (DE) Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, amelyre a Szegedi Tudományegyetem is meghívást kapott. Az online kerekasztal után a tapasztalatokról Prof. Dr. Zakar Pétert, az SZTE rektorhelyettesét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar egyetemek valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom részvételével rendeztek kerekasztal beszélgetést arról, hogyan jelenik meg a családbarát szemlélet a hazai felsősoktatási intézményekben a koronavírus járvány idején. A cél azt volt, hogy az egyetemek tanulhassanak egymástól, átadhassák egymásnak a jó gyakorlatokat.

Mint a Szegedi Tudományegyetemet képviselő Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes rámutatott: az SZTE számos intézkedése jó példaként említhető.

- 2018. október 18-án írtunk alá egy együttműködési megállapodást a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal. Az együttműködés közös kutatásokat illetve programokat foglal magába. Esélyegyenlőségi tervünkben kiemelt célkitűzésünk, hogy támogatjuk a baba-mama és családbarát szolgáltatások fejlesztését a Szegedi Tudományegyetemen. Kihangsúlyoznám, hogy Szabadegyetem című kurzusunk tavaszi féléve hagyományosan a Házasság hetéhez kapcsolódó előadással kezdődik. Mindemellett a pedagógusképzés-és továbbképzés keretein belül is nagy figyelmet szentelünk családpedagógiai-és pszichológiai ismeretek átadásának. 2019-ben az egyetemi kiválósági pályázatunkban kultúra és család témakörökben több kutatási tervet is megfogalmaztunk, mint például a párkapcsolatok és családi kapcsolatok kutatását, a testi-lelki egészség hosszú távú fenntartását, családi vállalkozások generációváltásának vizsgálatát. Ezen felül a Szegedi Tudományegyetemen konferenciákat rendeztünk a témában, akadálymentes baba-mama-papaszobákat alakítunk ki. A szegedi egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján 277 millió forintos pályázati forrásból készülnek családbarát kórtermek.


20201208_demek_online_kerekasztalbeszelgetes_de_bs

A kerekasztal beszélgetésen nagyon sok érdekes téma hangozott el, például a babaváró támogatások bevezetéséről, valamint a pandémia által okozott negatív hatások csökkentéséről. Többen hangsúlyozták, hogy a családbarát szemlélet nemcsak a gyermeknevelésre terjed ki, hanem az idősekkel is foglalkozni kell: az egyetemeknek meg kell teremteniük a megfelelő fórumokat.

- Ebben mi is tovább fogunk lépni a közeljövőben. Alapvető feladat számunkra a mentális egészség megerősítése ebben a helyzetben, és fontos a kollégák lelkiállapotának mérése, a motiváció fenntartása. A tanácskozáson jól kirajzolódott, hogy bár az egyetemek különböző helyzetben vannak, különbözőek a forrásaik és lehetőségeik, de mindenütt azonos irányba tartanak, hasonló célokat fogalmaznak meg - hallottuk Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettestől. Hozzátette: mindenképpen meggondolandó lenne a babaköszöntő támogatás bevezetése a Szegedi Tudományegyetemen. Továbbá átvehető példa az is, hogy az egyetem minden évben halottak napja idején megemlékezzen azokról a kollégákról, akiket abban az esztendőben veszített el. Fontos lenne a nyugalmazott kollégák számára olyan előadási lehetőséget biztosítani, aminek keretein belül az általuk megszerzett tudást tovább tudják adni, és ilyen módon részt tudnak venni az egyetem tudományos közösségének életében.

A kerekasztalbeszélgetéseket a jövőben rendszeresen megrendezik, mert hasznos, tovább gondolásra alkalmas ötleteket adtak egymásnak.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek