Bezár

Hírarchívum

covid-szures

Koronavírus-szűrések a Szegedi Tudományegyetemen

Koronavírus-szűrések a Szegedi Tudományegyetemen

2020. augusztus 06.
3 perc

Az SZTE az elmúlt hónapokban mintegy 5000 koronavírus-tesztet végzett el: a klinikák egészségügyi dolgozói mellett az Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. A dél-alföldi régióban egyedüli akkreditált laboratóriumként költségtérítéses szűrést is kínál a Szegedi Tudományegyetem. A genetikai és szerológiai vizsgálatot az egyetem szűrőpontján végzik, de igény esetén kiszállással is leveszik a mintákat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában saját költségén biztosította az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóinak és a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottainak és ellátottjainak koronavírus szűrését, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy ezen fokozottan védendő intézményekben gócpont alakuljon ki.


Emellett a Szegedi Tudományegyetem is részt vett abban az országos szűrővizsgálatban, amely több tízezer fő bevonásával, reprezentatív minta alapján zajlott. A vizsgálatsorozatot azzal a céllal indították, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtötték be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből.


Költségtérítéses szűréseket is biztosít az SZTE


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatályos eljárásrendjéhez igazodva költségtérítéses szűréseket is biztosít az SZTE. Az eljárásrend szerint, 2020. augusztus 1-től az utazáshoz kötött PCR teszt elvégzésének díját a vizsgálatkérő személynek kell viselnie, vagyis azoknak, akik az aktuális járványügyi adatok alapján kockázatosnak ítélt sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek vissza Magyarországra, maguknak kell gondoskodniuk az PCR-szűrésről, ha mentesülni szeretnének az automatikus, kéthetes házi karantén alól. A karantén elkerüléséhez kettő darab, öt napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell bemutatni úgy, hogy a két teszt között legalább 48 órának el kell telnie. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni. Ha piros jelzésű országból érkezik, akkor két negatív teszt után mentesülhet a karantén kötelezettség alól.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumként a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet az egyik olyan vidéki helyszín, amely biztosítja a költségtérítéses vizsgálat feltételeit.


Kombinált teszt is kérhető


– A koronavírus örökítő anyagát kimutató ún. PCR-tesztelés során a páciens garat és orr váladékából pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett kérhető a vérvételt is magában foglaló IgG szerológiai vizsgálat, amely azt mutatja meg, hogy átesett-e valaki a fertőzésen, akár tünetmentesen is. A genetikai (PCR-teszt) és szerológiai (IgG) vizsgálatot az egyetem szűrőpontján végzik, de igény esetén kiszállással is leveszik a szükséges mintákat. A mintavételt és a vizsgálatot az UNI-MED Szeged Kft. megbízásából egészségügyi dolgozók végzik, akik az NNK által összeállított oktatóanyagot, valamint a mintavételezésre vonatkozó szabályokat megismerték – tudtuk meg prof. dr. Varga Alberttől, a cég orvosigazgatójától.


Call center segíti a tájékoztatást


A Szegedi Tudományegyetem szűrőpontján előzetes bejelentkezéssel és költségtérítés ellenében bárkinek lehetősége van részt venni a koronavírus-szűrésen. A lelet legkésőbb a mintavételt követő 24 órán belül felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, ahonnan ügyfélkapun keresztül érhető el, vagy a háziorvos által kérhető le. A szűrésekkel kapcsolatban további információ és részletes tájékoztatás a +36-62-342-188-as vagy a +36-70-439-2188-as számon kérhető, hétfőtől csütörtökig 7:30 és 16:00 óra között, pénteken 7:30 és 13:30 között, valamint email-ben az info@uni-med.hu címen.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek